Primăria Capitalei l-a dat în judecată pe proprietarul sediului actual al instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a depus în instanţă o acţiune pentru cumpărarea clădirii în care îşi desfăşoară activitatea, împotriva proprietarului actual al imobilului, după cum a anunţat şefului Direcţiei Juridice a Primăriei, Adrian Iordache.

Am depus acţiune în instanţă pentru conservarea drepturilor prevăzute de art. 18.5 din contractul de închiriere, pentru cumpărarea imobilului“, a declarat, joi, Iordache, potrivit Mediafax.

„În 30 ianuarie, consilierii generali au aprobat prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 octombrie 2014, deşi proiectul de hotărâre prevedea prelungirea până la 31 ianuarie 2015.

Prelungirea contractului de închiriere a fost aprobată pentru opt luni, în loc de un an, la propunerea consilierului PNL Cornel Pieptea. Contractul de închiriere pentru sediul actual al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), aflat în Splaiul Independenţei, a fost încheiat în 2009 şi a mai fost prelungit în luna decembrie până la data de 1 februarie 2014. Încă de la început, în acest contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea avea posibilitatea să cumpere imobilul.

Liderul de grup al PNL, consilierul general Cornel Pieptea, a prezentat, anterior, situaţia contractului de închiriere a actualului sediul al Primăriei Capitalei. Contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, după cum a precizat Pieptea.

Ulterior, în vara anului 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar Consiliul General a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, suprafaţa imobilului mărindu-se la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în anul 2010, Primăria Generală a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara anul trecut că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

Vechiul sediu al Primăriei, pregătit să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

Lucrările de consolidare şi modernizare de la vechiului sediu al Primăriei Capitalei (imobil aflat în Bulevardul Regina Elisabata) au intrat pe ultima sută de metri, după cum a declarat primarul general, Sorin Oprescu, după ce a verificat stadiul şantierului. Potrivit edilului, clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta este pregătită să reziste unui seism cu magnitudinea de peste 9 grade Richter.

Reabilitarea imobilului are două etape, iar prima dintre ele presupune consolidarea infrastructurii şi punerea clădirii în siguranţă prin metoda izolării bazei.

„Îndrăznesc să spun că prima etapă este deja făcută în proporţie de 90%. Este vorba despre o metodă nouă. Din câte ştiu eu, în România mai este o singură clădire construită aşa, Academia de Studii Economice. Noutatea este că această clădire este aşezată pe nişte izolatori şi amortizori. Practic, metoda constă în rupere bazei de verticală. Devenind rigidă, clădirea începe să meargă pe aceste amortizoare“, explică primarul general.

Cu alte cuvinte, pentru consolidarea imobilului s-a ales metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, păstrându-se, totodată, configuraţia arhitecturală iniţială, fără a se schimba dimensiunile elementelor structurale.

Concret, în cazul unui cutremur puternic, clădirea va rămâne în picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici şi a celor 262 de izolatori. Oprescu a ţinut să precizeze că vechiul sediu al Primăriei Generale ar putea rezista unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter. Costul lucrărilor din prima etapă se ridică la 57de milioane de lei şi pe 30 aprilie ar trebui ca această etapă să se încheie.

Pe aceeaşi temă:

Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

Actualul sediul al Primăriei Capitalei, motiv de război în instanţă între Oprescu şi proprietarul clădirii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite