Oprescu a retras proiectul care prevedea majorarea gigacaloriei cu 10,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După analiza hotărârii de Consiliu iniţiată de RADET Bucureşti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului care prevedea aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice.

Sorin Oprescu a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), care conform statutului, reglementeaza „stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei“, după cum au anunţat reprezentanţii municipalităţii.

Proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa sa specialişti în domeniul energetic. Sorin Oprescu susţine că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotarare de Consiliu, cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice (SACET) este în ultimă fază, după cum susţin reprezentanţii Primăriei.

„Ţinând cont că la ora actuală calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se afla în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor“, explică edilul-şef.

În acest moment, preţul gigacaloriei este de 341 de lei , din care bucureştenii plătesc circa 170 de lei, restul fiind suportat prin subvenţie de la bugetul local. Subvenţia acordată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru plata gigacaloriei a fost, în 2011, 561,4 milioane de lei, în 2012, 526,8 milioane de lei , iar în 2013- 487 milioane de lei.

Ce prevedea proiectul retras de Oprescu?

Tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Bucureşti ar fi putut creşte cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici, potrivit unui proiect de hotărâre retras de primarul generaş, după ce, de la 1 ianuarie 2014, a fost majorat preţul de producţie.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Generale, de la 1 ianuarie, prin deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din 27 noiembrie 2013, preţul de producere al energiei termice a crescut la toţi cei trei producători care deservesc Capitala, scrie Mediafax.

În Bucureşti, energia termică este produsă de Elcen, CET Griviţa şi Vest-Energo şi furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET). Astfel, era necesară o reactualizeze a tarifelor de transport şi distribuţie practicate de RADET.

În ceea ce priveşte propunerile de majorare a tarifului de transport şi distribuţie, trebuie menţionat faptul că acestea au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice.

Aşadar, în proiectul retras se specifica faptul că tariful pentru consumatorii casnici creşte cu 10,7 la sută, respectiv de la 106,24 lei, la 117,61 lei pe gigacalorie, şi cu 21,41 la sută, de la 106,24 lei la 128,99 lei pe gigacalorie, pentru consumatorii non-casnici.

Citeşte şi:

Gigacaloria s-ar putea scumpi cu 10,7% în Capitală

Preţul gigacaloriei plătit de bucureşteni: 170 de lei. Cât au plătit oamenii în funcţie de apartament şi când va fuziona RADET cu ELCEN

Gigacaloria ne arde la buzunare. Cât ne va costa factura la căldură iarna aceasta

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite