Cât de darnică este Primăria Capitalei. Lista proiectelor pe care Oprescu cheltuie 61 de milioane de lei din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Capitalei cheltuie, anul acesta, 61 de milioane de lei pentru servicii sociale acordate persoanelor defavorizate FOTO Mediafax
Primăria Capitalei cheltuie, anul acesta, 61 de milioane de lei pentru servicii sociale acordate persoanelor defavorizate FOTO Mediafax

Prin bugetul pe 2014 votat de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, pe 27 februarie, Primăria Capitalei a alocat, pentru servicii sociale, peste 61 de milioane de lei. Bugetul de anul acesta este mai mare cu 8 milioane de lei decât cel de anul trecut.

Pentru dezvoltarea serviciilor destinate categoriilor sociale defavorizate, Primăria Capitalei are în plan o serie întreagă de proiecte. De la centre sociale, la programe finanţate cu bai europeni, municipalitatea ar urma să ofere o mână de ajutor câtorva mii de persoane defavorizate.

Complex şi centre sociale

Printre aceste proiecte se numără şi deschiderea „celui mai mare complex de servicii sociale de zi din municipiul Bucureşti“. Potrivit unui răspuns dat către Adevărul, complexul va cuprinde mai multe centre destinate atât adulţilor, cât şi copiilor. Printre serviciile oferite de noul complex se numără şi formarea profesională pentru profesioniştii din sistemul de asistenţă social şi categoriile defavorizate (capacitate de 28 cursanţi pe grupă), îngrijirea şi educaţia timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani (capacitate de 120 locuri), îngrijirea adolescenţilor cu tulburări de spectru autist (capacitate de 20 locuri) şi a celor cu sindrom Dravet şi alte epilepsii rare (capacitate de 23 locuri). Complexul social va avea şi o blibliotecă, o spălătorie, o cantină şi o mini-policlinică.

Un alt centru nou de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între 0 şi 3 ani urmează să fie amenajat şi pe strada Soldat Grigore Răducanu din Sectorul 1, cu o capacitate de 45 locuri.

Reprezentanţii municipalităţii spun că vor deschide, de asemenea, un centru de asistenţă pentru persoanele defavorizate, care va funcţiona ca punct de informare cu privire la drepturile de asistenţă socială pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, ca punct de acordare a hranei necesare subzistenţei zilnice pentru cei care nu îşi pot întocmi actele necesare accesării serviciilor de cantină socială clasică şi de produse provenind din donaţii.

Totodată, capacitatea centrul de asistenţă pentru mamă şi copil, situat în Şoseaua Viilor, va fi mărit prin amenajarea parterului clădirii. Pe Bulevardul Theodor Pallady va fi amenajat un alt adăpost de noapte suplimentar, pe structură uşoară, care să funcţioneze permanent.

Programe derulate cu fonduri europene

Primăria Capitalei are mai multe proiecte sociale prin care s-au accesat fonduri europene nerambursabile. Printre acestea se numără şi proiectul „Verde la angajare!“. 200 de persoane vulnerabile (preponderent de etnie romă)vor fi instruiţi în meseria de florar decorator sau peisagist-floricultor.  Programul implică amenajarea unui spaţiu de practică în horticultură şi peisagistică şi care va funcţiona pe baza a patru parteneriate încheiate cu agenţii economici pentru dezvoltarea de bune practici în domeniu.

Servicii medicale la domiciliu pentru persoanele defavorizate

Pe lângă cele expuse mai sus, Primăria Capitalei are mai multe programe ce se vor derula anul acesta, aprobate deja de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Printre acestea se numără şi un centru pilot de coordonare a serviciilor medicale de îngrijire la domiciliu. Proiectul este derulat în parteneriat cu Crucea Alb Galbenă şi Asociaţia de Ajutor Mutual Reciproc ADAM.
Programul prevede ca, anul acesta, să se acorde servicii de îngrijire medico-socială şi recuperare medicală la domiciliu a unui număr extins de 200 de beneficiari cu nevoi medicale şi de recuperare din Bucureşti.

Îngrijirile vor fi efectuate cu ajutorul unei echipe mixte de specialişti (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, kinetoterapeuţi) şi a unor mijloace de recuperare moderne. Scopul programului este de a mări accesul persoanelor defavorizate (vârstnici, persoane cu dizabilitaţi, bolnavi cronic, etc.) la serviciile de îngrijiri medicale şi de recuperare la domiciliu.

Prevenirea abandonului şcolar

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va derula, anul acesta, în parteneriat cu Fundaţia JOYO, un program de prevenire a abandonului şcolar. Prin acest proiect, potrivit municipalităţii, se vor derula acţiuni pentru 1.000 de elevi din şcoli generale din municipiul Bucureşti, în care se înregistrează risc de abandon şcolar. Totodată, 200 de elevi cu probleme sociale vor beneficia de tabere socio-educative şi alţi 30 de copii aflaţi în risc de abandon şcolar cu o situaţie socială grea vor beneficia de activităţi extraşcolare. Tot în cadrul acestui program se vor derula acţiuni pentru 50 de profesori şi consilieri şcolari din şcolile generale din Bucureşti.

Peste 5.000 de consumatori de droguri, reintegraţi social

Tot pe baza hotărârilor votate de consilierii generali, Primăria Capitalei derulează anul acesta un program de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri la consumatorii de droguri injectabile din municipiul Bucureşti.

Derulat în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA, scopul proiectului este de a reintegra social şi profesional 5.443 consumatori de droguri. În cadrul programului se vor acorda următoarele servicii:

a. informare şi educare cu privire la reducerea riscurilor de infectare cu HIV şi hepatite virale de tip B şi C la 5.000 de consumatori de droguri;

b. consiliere socială şi referiri către serviciile specializate  pentru 1.245 consumatori de droguri;

c. consiliere şi suport în integrarea socială şi profesională pentru 890 de consumatori de droguri;

d. consiliere şi testare voluntară pentru HIV, referiri şi acompanieri către servicii medicale specializate pentru 1.450 consumatori de droguri;

e. se va asigura material de igienă (3.471.500 de bucăţi consumabile vor fi asigurate) pentru prevenirea îmbolnăvirilor;

f. se vor colecta 2.800.000 ace şi seringi folosite, care vor fi incinerate conform normelor în vigoare.

Peste 500 de persoane calificate cu finanţare europeană

Un alt program pe care Primăria Capitalei spune că îl derulează anul acesta prin finanţare europeană este cel de „servicii integrate de formare pentru asistenţă socială a persoanelor vulnerabile pentru integrarea acestora pe piaţa muncii”. Prin acest program 390 de persoane care lucrează în sistemul de asistenţă socială vor urma cursul de specializare de mediator social, 60 de persoane vor urma un curs de specializare ca lucrător social. Totodată, alte 100 de persoane se vor califica drept asistenţi personali pentru persoane cu handicap grav şi alte 30 de persoane ca îngrijitori pentru copii. 

Tot anul acesta, municipalitatea spune că va derula un program de combatere a violenţei dintre tineri, tot cu finanţare europeană. Prin acest program 264 de tineri din centrele de tineret for fi urma nişte cursuri privind educaţia în şcoli şi se vor organiza întâlniri de formare în 252 de clase de licee europene. Totodată, se vor face reuniuni de sensibilizare cu grupuri de tineri din oraşedin toată lumea la care vor participa 4.500 de tineri, dar şi reuniuni de sinsibilizare cu grupuri de salariaţi, lucrători sociali şi administratorii de oraşe europene (630 de adulţi) şi non-europene (360 de adulţi). „La sfârşitul programului se vor face şase propuneri participative de îmbunătăţire a politicilor publice şi a programelor împotriva violenţei de gen“, explică reprezentanţii municipalităţii.

Mai puteţi citi:

Bătrânii din Complexul Social „Floare Roşie“, vizitaţi de patrupedele de la Vier Pfoten

Bătrânii din cadrul Complexului de Servicii Social „Floare Roşie“ din sectorul 6 au fost vizitaţii de reprezentanţii ONG-ului Vier Pfoten, care au venit însoţiţi de câini. În cadrul evenimentului, persoane vârstnice au primit mărţişoare.

Poveştile copiilor dispăruţi şi căutaţi de Poliţia Capitalei. Autorităţile au 38 de sesizări în lucru

Cazul adolescentei Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a fugit la mânăstire şi a provocat un adevărat haos mediatic, a deschis un subiect puţin dezbătut de opinia publică: copiii căutaţi de autorităţi. Poliţia Capitalei are, în prezent, 38 de cazuri de minori dispăruţi în lucru. Cel mai vechi este din 1996.

A doua şansă pentru persoanele cu dizabilităţi. 220 de persoane vor face cursuri de calificare pe bani europeni

220 de persoane defavorizate din Sectorul 6 beneficiază gratuit de cursuri de formare profesională pe mai multe meserii printr-un program derulat timp doi ani în Sectorul 6 din Capitală. Proiectul este derulat din fonduri nerambursabile în valoare totală de peste un milion de lei.

Piesă de teatru jucată pro-bono pentru mamele defavorizate cu ocazia Zilei de 8 Martie

Comisia de Cultură din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti iniţiază proiectul „Noi nu uităm mamele...uitate!“, un proiect cultural dedicat mamelor din Bucureşti defavorizate. Bucureştenii sunt invitaţi la o piesă de teatru cu scop caritabil ce are loc joi.

Primăria Capitalei plăteşte cinci milioane de lei pentru un site nou

Primăria Capitalei îşi va lansa un nou site, pentru care este necesară suma de cinci milioane de lei. Proiectul care vizează realizarea noului site a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu, joi, 27 februarie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite