Marile temeri din vechiul Bucureşti: incendiile, cutremurele şi „apa spurcată şi dădătoare de boale“ din Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pod peste Dâmboviţa, 1941. FOTO pozeonline.ro
Pod peste Dâmboviţa, 1941. FOTO pozeonline.ro

În Bucureştiul vremurilor trecute, temerile cele mai mari ale oamenilor nu erau legate de jefuitorii cunoscuţi ai oraşului sau de lipsa locurilor de muncă. Oamenii se temeau cel de mai tare de calitatea îndoielnică a apei de băut, de incendiile care mistuiau hanurile bucureştene şi de cutremurele care le puteau pune în două secunde casele la pământ.

„Trei au fost necazurile mari care i-au torturat obsedant pe bucureşteni de-a lungul timpului: apa de băut, Dâmboviţa şi cutremurele. Iar acestora din urmă, până la jumătatea secolului al XIX-lea, li se poate adăuga încă o calamitate: incendiile care mistuiau fără să aleagă: case, hanuri, biserici, uneori chiar mahalale întregi, fie din inima Bucureştilor, fie de la margine“, precizează Edmond Niculuşcă, reprezentantul Asociaţiei Române de Cultură, Educţie şi Normalitate.

Apă mlăştinoasă din Dâmboviţa

Oamenii care trăiau în Bucureşti în urmă cu zeci, chiar sute de ani, se temeau cel mai tare de calitatea apei pe care o consumau, care cu greu se putea numi „de băut“. În fiecare curte aflată în mahalalele din Bucureşti existau puţuri improvizate de locuitorii disperaţi să bea apă curată, făcute după modelul fântânilor primitive.

Cu toate acestea, apa era „rea şi săclie“, după cum amintesc cronicile acelor vremuri. De asemenea, în mahalalele Bucureştiului de odinioară existau şi sacagii, cei care îşi făcuseră o afacere cu apă din Dâmboviţa. În cornici a rămas însemnat faptul că aceşti oameni vindeau  cu un leu sacaua de apă limpede din Dâmboviţa şi cu 50 de bani apa mâloasă. Cu toate acestea, precizează Niculuşcă, cronicile notează faptul că apa vândută era „spurcată şi dădătoare de boale“.

Aşa au ajuns domnitorii să-şi facă o datorie de onoare din a amenaja cişmele cu apă limpede şi bună, adusă de departe. Dar până când s-a rezolvat cu totul problema apei de băut în Capitală, a curs multă apă mâloasă pe Dâmboviţa. De asemenea, multă vreme cutremurele şi incendiile au fost marile temeri ale locuitorilor din Bucureşti.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite