Lista „bombelor cu ceas”, actualizată de Primăria Capitalei. 30 de clădiri cu risc seismic au fost consolidate până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi Primăria Capitalei expertizează tehnic clădirile cu risc seismic ridicat, numai 30 de imobile au fost consolidate în 13 ani FOTO Adevărul
Deşi Primăria Capitalei expertizează tehnic clădirile cu risc seismic ridicat, numai 30 de imobile au fost consolidate în 13 ani FOTO Adevărul

Lista actualizată pe 3 iunie a clădirilor expertizate tehnic de către Direcţia de Urbanism a Primăriei Generale arată că 190 de clădiri din capitala României sunt considerate a fi pericol public şi alte 184 sunt catalogate în clasa I de risc seismic. Totodată, pe ”lista de aşteptare” se află alte 1.629 de imobile încadrate în categorii de urgenţă, dar care nu au fost încă expertizate.

Astfel, potrivit listei clădirilor expertizate tehnic actualizate publicată pe adresa oficială de internet a Primăriei Capitalei, 302 imobile din Bucureşti sunt încadrate în clasa II de risc seismic, clădiri la care sunt aşteptate degradări structurale majore la producerea unui cutremur.

De asemenea, 74 de clădiri sunt încadrate în clasa III de risc seismic (construcţii la care sunt aşteptate degradǎri structurale care nu afecteazǎ semnificativ siguranţa, dar la care degradǎrile elementelor nestructurale pot fi importante).

La aceste clădiri se adaugă şi alte 1.629 de imobile care sunt încadrate în categorii de urgenţă, dar care nu au fost încă expertizate tehnic de către Direcţia de Urbanism a Primăriei.

Din aceeaşi sursă aflăm că, în ultimii 13 ani de când a început programul Primăriei Capitalei de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, doar 30 au fost consolidate.

Problema consolidării imobilelor cu risc seismic din Bucureşti a fost acuzată ca fiind neglijată cu inconştienţă de mai multe asociaţii de profil. Preşedintele asociaţiei Casa Gratis Pro Deo, Liviu Petrina, consideră că situaţia clădirilor cu probleme care ar putea fi considerate adevărate bombe cu ceas pentru cei care locuiesc în ele nu este nici pe departe de a fi rezolvată.

Mai mult decât atât, preşedintele asociaţiei Casa Gratis Pro Deo susţine că problema nici măcar nu este de materie financiară, ci mai degrabă legislativă. Legea actuală spune că dacă o familie dintr-un bloc refuză să se mute atunci lucrările de consolidare se blochează.

Pe aceeaşi temă:

Centrul Vechi, o bombă cu ceas: între blocurile pericol şi barurile capcană. Din ce este făcut cel mai popular „cartier“

Primăria Capitalei va oferi truse de prim ajutor locatarilor din blocurile cu risc seismic clasa I

Marea Anvelopare: Bucureştiul intră în reabilitare termică, cu lucrări făcute de mântuială şi fără expertize de risc seismic

Aproape 100 de şcoli din Capitală sunt vechi şi necesită consolidare pentru a nu fi afectate în cazul unui cutremur

VIDEO Se împlinesc 36 de ani de la catastrofa care a făcut peste 1.500 de victime

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite