Istoria grandioaselor Arene Romane, amfiteatrul construit de Carol I cu ocazia marii expoziţii din 1906. Proiectul a fost gândit de un arhitect francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arenele Romane
Arenele Romane

Parcul Carol este unul dintre cele mai frumoase parcuri bucureştene şi în el au călcat, de-a lungul timpului, o mulţime de personalităţi marcante din istoria României. „Adevărul“ vă prezintă povestea Parcului Carol şi a Arenelor Romane ridicate pe spaţiul verde.

În 1906, când se împlineau 40 de ani de la venirea în România a Regelui Carol I şi 25 de ani de Regalitate, Take Ionescu, pe vremea aceea ministru al Domeniilor şi Agriculturii, a insistat pentru organizarea unei Expoziţii Generale Române, potrivit istoricului Dan Falcan.

Aici erau invitaţi români din toate zonele ţării, unele aflate sub ocupaţie habsburgică, altele sub ocupaţie rusă. Locul ales pentru acest mare eveniment a fost Dealul Filaretului. Astfel, locul a fost amenajat de arhitectul francez Edouard Redont şi în doar câteva luni a fost construit un adevărat oraş, luând naştere şi Parcul Carol.

image

Astăzi, parcul este o adevărată oază de linişte şi de verdeaţă, iar bucureştenii aleg deseori să se plimbe pe îngustele alei. Plin de pomi înalţi, amintiri ale vremurilor trecute, parcul a reuşit de-a lungul timpului să-şi păstreze renumele şi să rămână cunoscut ca unul dintre cele mai frumoase parcuri bucureştene.

Arenele Romane, parte din Parcul Carol

Arenele Romane au fost o parte importantă din planul de amenajare şi modernizare din zonă. Acestea, povesteşte Dan Falcan, au fost amenajate în anul 1906 şi aveau pe acea vreme o capacitate de 5.000 de locuri. Pe 5 noiembrie 1906, la Arenele Romane, Regele Carol I şi Regina Elisabeta leau înmânat premiile unor participanti la Expoziţia Naţională.

image

Aşa arată acum Arenele Romane FOTO Dorin Constanda

De asemenea, are loc şi un spectacol, orchestra fiind dirijată de George Enescu. La un moment dat, Arenele Romane intră într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare, iar în luna iunie a anului 1981 se termina renovarea acestora, având acum o capacitate de 3.500 de locuri.

Cine a urcat pe scena Arenelor Romane de-a lungul timpului

Revenită la Bucureşti după şapte ani, anul trecut Tori Amos a reuşit să anime publicul prezent la Arenele Romane şi a susţinut un concert impecabil în pofida vremii neprietenoase. Chiar dacă arena nu a fost plină, cei prezenţi s-au bucurat de show-ul artistei americane, care a sedus spectatorii doar cu pianul şi cu vocea sa.

Billy Idol Bucureşti FOTO Dorin Costanda

Billy Idol a urcat pe scenă într-o costumaţie clasică, compusă din tricou negru, panataloni şi geacă de piele FOTO Dorin Constanda

Autointitulat „rebelul care aduce iadul pe Pământ“, Billy Idol s-a întors şi el în 2014 pentru a doua oară în România, într-un concert de zile mari la Arenele Romane din Bucureşti, unde a dedicat o piesă admiratoarelor sale, a oferit cadouri publicului şi nu a plecat înainte de a promite că o să revină în ţara noastră. 

Pe aceeaşi temă:

Zece secrete ale metroului din Bucureşti: lacul dintr-o veche staţie şi tunelul care leagă aeroportul de Casa Poporului

Secretele din subteranul bucureştean: Staţia de metrou Politehnica - decorată cu marmură în care sunt încrustate fosile, Piaţa Romană - staţia construită în taină

VIDEO Cum a fost introdus pe şinele din Bucureşti primul metrou. Sute de muncitori au luat parte la înfăptuirea „minunii“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite