FOTO S-au aprins luminile de Sărbători. Capitala, împodobită cu 9 milioane de beculeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Luminile de sărbători s-au aprins, vineri seară, în Capitală, anul acesta fiind folosite nouă milioane de beculeţe, iar Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei a fost deschis oficial.

GALERIE FOTO

Iluminatul festiv al Capitalei a fost aprins de doi elevi olimpici de gimnaziu, în prezenţa a mii de bucureşteni. Unul dintre ei a câştigat locul 1 la Olimpiada Naţională de Franceză, iar cel de-al doilea locul 1 la Olimpiadă Naţională de Matematică. 

Peste 9 milioane de beculeţe de tip led împodobesc oraşul, o serie de elemente decorative fiind unicat, dedicate Centenarului Marii Uniri. 

Astfel, au fost concepute şi create elemente ornamentale inspirate din opere de artă ale marilor artişti români. Din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt unicat, specifice "Centenarului Marii Uniri". Un exemplu este "Coloana Infinitului", sculptură a lui Constantin Brâncuşi, care măsoară 12 metri înălţime, are o greutate de 110 kilograme şi este montată la kilometrul 0 al Capitalei, în Piaţa Universităţii. 

Un alt element tradiţional îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri înălţime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în horă, îmbrăcaţi în straie populare, precum şi elemente care amintesc de Regalitate

Potrivit Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti, au fost montate aproximativ 9 milioane de beculeţe de tip led, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenţi. Sunt peste 700.000 de şiruri luminoase care, desfăşurate, au o lungime de 845 de kilometri. Traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde şi străzi secundare, cuprinzând 72 de locaţii din Bucureşti. 

Programul Târgului de Crăciun

Târgul de Crăciun va putea fi vizitat zilnic, din 30 noiembrie până pe 26 decembrie, în intervalul orar 10.00-22.00. Timp de aproape o lună, la Târgul de Crăciun Bucureşti, vizitatorii se vor putea bucura de concerte şi spectacole ale celor mai apreciaţi artişti români, de un târg tradiţional format din 129 de căsuţe cu decoraţiuni şi produse de sezon, precum şi de o zonă gastronomică.

Casa magică a lui Moş Crăciun este destinaţia favorită a copiilor, fiind un loc de poveste unde Moşul şi elfii săi aşteaptă vizitele celor mici şi scrisorile cu dorinţe pentru cadourile de Crăciun. Atracţiile includ un carusel pentru copii, un patinoar în aer liber pentru întreaga familie, o scenă cu figurine, care redă naşterea lui Iisus, şi un brad de Crăciun, înalt de 30 de metri.

La Târgul de Crăciun al Capitalei, bucureştenii şi turiştii care se află în căutarea unor cadouri inedite pentru cei dragi sau a unor produse tradiţionale româneşti vor fi întâmpinaţi zilnic, cu o varietate de produse: de la ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, accesorii, ii, costume populare, produse naturale de îngrijire, până la produse şi preparate realizate după reţete tradiţionale româneşti: prăjituri de casă, cozonaci, dulceţuri, poale-n brâu, plăcinte, sarmale, mămăligă, cârnaţi, murături, vin fiert, zacuscă, brânzeturi.

Arta populară românească poate fi descoperită la târg prin intermediul demonstraţiilor susţinute de cei mai pricepuţi meşteşugari şi artişti plastici din România, care vor împărtăşi din secretele prelucrării sticlei, lemnului sau realizării decoraţiunilor personalizate de Crăciun.

Scena Târgului de Crăciun Bucureşti găzduieşte şi în acest an coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreţi de muzică populară, ansambluri de datini şi obiceiuri, cântăreţi folk, până la trupe rock şi pop: Loredana & Banda Agurida, Andra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Paula Seling, Nico, Andreea Bănică, Marcel Pavel, Phoenix, Vunk, Bere Gratis, Direcţia 5, Viţa de Vie, Tolouse Lautrec, byron, Voltaj, Proconsul, Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Fuego, Damian Drăghici & Friends, Bosquito, Ovidiu Komornyik, Cargo, Corul de copii Radio, Mioara Velicu, Irina Loghin, Grigore Leşe, Gheorghe Turda şi mulţi alţii.

Un program artistic inedit are loc de Ziua Naţională a României, sâmbătă, începând cu ora 18.30, când pe scena Târgului de Crăciun Bucureşti vor concerta: Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă şi vedete de muzică populară, urmaţi de un spectacol special dedicat Zilei Naţionale - „Unirea, Visul unei Naţiuni”: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias.

Casa Moşului este pregătită de sărbătoare şi devine pe toată perioada târgului atracţia principală a copiilor. Aici este locul unde, până la sosirea lui Moş Crăciun, cei mici pot face cunoştinţă cu câteva dintre ajutoarele lui, îşi pot lăsa scrisorile cu dorinţe în cutia poştală sau pot participa gratuit la ateliere creative, precum: atelierul de pictură decoraţiuni din ceramică, atelierul de pictat tricouri, atelierul de modelaj în pastă ceramică, atelierul de decoupage pe lemn, dar şi la spectacole de magie. Moşul şi-a anunţat sosirea din acest an, la Târgul de Crăciun Bucureşti, pe data de 14 decembrie şi îi aşteaptă pe copii să îl viziteze în fiecare zi, până pe 24 decembrie, în intervalele orare 11.00 - 13.00 şi 17.00 - 22.00.

La intrare în Casa Moşului este amplasat cufărul campaniei „Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun!”, pentru toţi cei care vor să ofere o bucurie copiilor defavorizaţi. Campania umanitară este susţinută anual de Moş Crăciun, care îi încurajează pe vizitatori să doneze cărţi şi jucării şi să încheie anul 2018 cu o faptă bună. 

Între 30 noiembrie şi 26 decembrie, în intervalul orar 10.00 - 22.00, cei mici se pot bucura, ca în fiecare an, gratuit, de plimbări în caruselul amplasat în piaţă special pentru ei. Patinoarul este una dintre atracţiile îndrăgite ale târgului, cu intrare liberă, fiind deschis zilnic pentru întreaga familie. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite