FOTO Mii de biciclişti pedalează în semn de protest: „Vrem să recuperăm paguba de zece milioane de euro, bani folosiţi pentru pistele neconforme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de bucureşteni s-au adunat în Parcul Herăstrău din Capitală şi au pornit pe două roţi într-un protest de amploare organizate de ONG-urile care susţin amplasarea pistelor pentru biciclete pe carosabil. Primăria Capitalei a anunţat că marşul pe două roţi nu este autorizat, însă participanţii au delcrat că este cât se poate de legal.

Peste 1.000 de biciclişti au pornit un protest pe străzile Capitalei, susţinând că în Bucureşti este nevoie de un sistem de transport alternativ foarte bine pus la punct. Deşi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat săptămâna trecută că în zonele centrale ale oraşului vor fi amenjate piste pentru biciclişti, aceştia susţin în continuare că municipalitatea nu are un plan corent.

„Vrem să recuperăm paguba“

Irina Zamfirescu, reprezentanta Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti (CBB), unul dintre ONG-urile care au organizat marşul de astăzi, a declarat, pentru Adevărul, că protestatarii pe două roţi cer câteva lucruri clare. „În primul rând, vrem să se recupereze paguba de 10 milioane de euro, bani care au fost investitţi în pistele vechi declarate neconforme. Apoi, protestăm pentru că Primăria Capitalei nu are un proiect pentru amenajarea noului sistem de transport alternativ“, explică Irina Zamfirescu.

image

Protestul a început la ora 15.30 FOTO Marian Iliescu

Protestatarii au plecat din faţa intrării în Parcul Herăstrău la15.30 şi, după ce vor traversa centrul Bucureştiului, se vor îndrepta către Parcul Tineretului, acolo unde întreaga cursă se va încheia. Primăria Generală a Capitalei a anunţat de câteva zile că marşul pe două roţi nu este autorizat. În replică, reprezentanţii bicicliştilor susţin că municpalitatea a încercat doar o intimidare a participanţilor, iar decizia de a nu aproba marşul este una „abuzivă“.

image

La marş au fost prezente şi persoane cu dizabilităţi, dar şi copii FOTO Marian Iliescu

Printre manifestanţii pe două roţi s-au aflat şi persoane care au venit să proteste pe role, dar şi pe trotinete. În fruntea bicicliştilor s-au aflat micuţii dornici să pedaleze prin Capitală, dar şi persoane cu dizabilităţi care, odată cu amenajarea unui sistem de transport alternativ, s-ar putea deplasa mult mai uşor prin oraş.

image

Spre deosebire de anul trecut, atunci când mai bine de 6.000 de biciclişti au luat parte la marş, anul acesta participarea a fost mult mai mică, fie din pricina faptului că marşul nu a fost autorizat, fie din cauza ploii mărunte care începuse în urmă cu câteva ore în Capitală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite