Firea: Cine opreşte apa caldă în Bucureşti „va beneficia“ de o plângere penală. Nu te joci cu infrastructura naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anunţat, duminică, la România TV, că va depune plângere penală în cazul în care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apă caldă în Bucureşti, ea afirmând că oprirea apei calde afectează infrastructura de importanţă critică pentru populaţie.

”Dacă ELCEN, companie a statului, opreşte apa caldă, este faptă penală. Nu pot fi lăsaţi bucureştenii fără apă caldă pentru că nişte companii nu s-au restructurat (...) Cine opreşte apa caldă, va «beneficia» de o plângere penală pentru că nu te joci cu infrastructura naţională”, a spus Gabriela Firea.

Ea a afirmat că Primăria Generală nu are temei legal să plătească datoria de 285 de milioane de lei solicitată RADET-ului de către ELCEN. ”Conducerea RADET, cea intangibilă, este penelistă şi acum mă obligă să plătesc o datorie istorică de 285 de milioane care nu este prinsă în contabilitatea primăriei”, a spus primarul general adăugând că plata nu poate fi făcută câtă vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare şi juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN.

Firea a precizat că lanţul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN şi RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, ”care a făcut jocurile unor băieţi deştepţi” şi prin care s-a stipulat că datoriile dintre companiile de stat de fac mai întâi cu plata penalităţilor de întârziere şi abia apoi cu plata datoriei de bază, motiv pentru care RADET a fost pus în imposibilitatea de a scăpa de datoria faţă de ELCEN, care ar fi înregistrat ani în şir profituri doar prin penalităţile plătite de RADET.

Edilul a spus că ameninţarea cu stoparea apei calde către bucureşteni are un substrat politic, Firea acuzând PNL Bucureşti că a provocat criza prin oamenii pe care îi are în conducerile companiilor implicate şi în administraţia locală. ”S-a dat, luni, ordin politic de la PNL Bucureşti împotriva mea şi a Primăriei Generale (...) Am fost ţinta unor atacuri politice. Totul a fost concentrat şi concertat”, a spus Firea.

Primarul general a mai spus că nu ese normal ca Guvernul să nu se implice în soluţionarea crizei câtă vreme companiile implicate au capital de stat.

Distrigaz Sud Reţele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania Elcen, care susţine că, din această cauză, ar putea fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând de sâmbătă.

Compania Distrigaz Sud Reţele susţine că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situaţia Elcen şi să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureştiului.

"În acest context, Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens Elcen în cursul zilei de astăzi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane lei, reprezentând 50 la sută din valoarea popririi. Acestă plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă pâna la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi", arată Distrigaz, într-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luată şi menţinută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic".

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

"Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti", a anunţat Elcen, într-un comunicat remis News.ro.

"Din cauza acestui blocaj, Elcen se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată", a precizat Elcen.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către Elcen, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite