Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii: „Autorităţile să-şi asume responsabilitatea privind câinii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii bucureşteni au protestat duminică în Parcul Izvor. FOTO Adevărul
Părinţii bucureşteni au protestat duminică în Parcul Izvor. FOTO Adevărul

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cere autorităţilor locale să îşi asume responsabilitatea în problema câinilor fără stăpân şi să respecte drepturile copilului, atrăgând atenţia că unele discuţii legate de decesul lui Ionuţ încalcă grav aceste drepturi, informează Mediafax.

FONPC arată marţi, într-un comunicat de presă, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evenimentele petrecute în ultima perioadă legat de agresiunile la care sunt supuşi copiii în mediul social şi atrage atenţia autorităţilor publice asupra responsabilităţii pe care acestea o au în protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„Discuţiile derulate în jurul decesului copilului de patru ani muşcat de câini încalcă grav drepturile copilului: protejarea intimităţii, protecţia împotriva oricărei forme de abuz şi alte drepturi extrem de importante“, precizează FONPC, amintind totodată de prevederile Articolul 2 din Conveţia cu Privire la Drepturile Copilului.

„Acest articol al Convenţiei, dar şi Legea 272/2004 stabilesc responsabilităţile pe care autorităţile publice şi părinţii le au în vederea respectării drepturilor copilului şi a protecţiei acestuia. Numărul extrem de mare de copii agresaţi de câinii comunitari este un semnal de alarmă şi credem că în afara discuţiilor pe care Primăria Capitalei le poartă şi a motivaţiilor expuse prin domnul Răzvan Băncescu, cordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, este necesară o asumare a responsabiltăţilor şi mai ales asumarea unor măsuri de prevenire“, a precizat FONPC.

Reprezentanţii federaţiei menţionează că peste 8.000 de persoane, dintre care 1.693 copii, au fost muşcate în perioada 1 ianuarie - 31 iulie în Capitală.

„Acest număr demonstrează gravitatea situaţiei şi nevoia de măsuri urgente la nivelul ţării. Societatea civilă implicată în protecţia şi promovarea drepturilor copilului atrage atenţia asupra faptului că nerezolvarea problematicii câinilor comunitari afectează direct siguranţa şi protecţia copiilor. Cerem autorităţilor publice şi mass-mediei din România să trateze cu responsabilitate astfel de cazuri şi să-şi concentreze atenţia asupra protecţiei drepturilor copilului aşa cum sunt ele prezente în Convenţie şi în legislaţia naţională. Protejarea intimităţii copilului şi a imaginii sale sunt extrem de importante“, se mai arată în comunicat.

Cele 75 de ONG-uri membre FONPC atrag atenţia asupra faptului că autorităţile publice au marginalizat în ultima perioadă drepturile copilului, neglijând măsurile la nivel comunitar privind prevenirea abuzurilor asupra lor şi măsurile de protecţie.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

În 3 septembrie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a început cercetările în acest caz, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân ce nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Municipalitatea va organiza în 6 octombrie referendum local, bucureştenii fiind chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la următoare întrebare: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?".

Pe aceeaşi temă:

Manifestanţii: Oprescu, demisia! Primarul aruncă 6 miloane de lei pe referendum şi ignoră legea eutanasierii

CAMPANIE Bucureştiul nu crede în lacrimi! Cum a trecut primarul Sorin Oprescu de la „Bucureşteni dragi, SE POATE!” la „Iertaţi-ne pe toţi!”

Sorin Oprescu minte. Cheltuim şase milioane de lei pe un referendum inutil, când avem o lege care rezolvă problema maidanezilor din Capitală

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite