Familia regală va face o plimbare simbolică cu trenul între Gările Sinaia şi de Nord, de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia regală va face un drum simbolic de ziua naţională între cele două gări ridicate sub domnia Regelui Carol I, Sinaia şi Gara de Nord FOTO Adevărul
Familia regală va face un drum simbolic de ziua naţională între cele două gări ridicate sub domnia Regelui Carol I, Sinaia şi Gara de Nord FOTO Adevărul

Alteţele lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu vor efectua un drum simbolic, de la Gara de Sinaia la Gara de Nord din Bucureşti, cu Trenul Regal. Aceştia vor fi acompaniaţi, în tren, de Principesa Elena şi de Principele Nicolae, precum şi de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, anunţă Casa Regală.

Călătoria este iniţiată şi găzduită de Ministerul Transporturilor. Gara de Nord (1872) şi Gara din Sinaia (1913) sunt edificii ridicate sub domnia Regelui Carol I.

Trenul Regal va pleca la ora 13:00 din Gara Sinaia, iar plecarea va fi precedată de un ceremonial care va începe la ora 12.45. Accesul publicului este liber, fără invitaţii.

Trenul Regal va ajunge în Gara Câmpina la ora 13:35, unde se va opri 10 minute. Va avea loc un ceremonial, la care accesul publicului şi al presei este liber. Trenul Regal va ajunge în Gara Ploieşti Vest la ora 14:23, unde se va opri 15 minute. Va avea loc un ceremonial, la care accesul publicului este liber.

Trenul Regal va ajunge la Gara de Nord la ora 15:45. Aici, Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Elena şi Principele Nicolae, alături de ministrul Transporturilor, vor participa la ceremonia de inaugurare a "Salonului Regal" de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea Regelui Carol I.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Regele Mihai I, ovaţionat de bucureşteni: „Monarhia salvează România“, „Uniunea Stalinist-Leninistă face mai mult rău decât bine“

Monarhişti nostalgici fredonând „Treceţi batalioane române Carpaţii“ pe ritmul fanfarei militare, pensionari, părinţi cu copii în braţe, tineri au asistat la ceremonia din curtea Palatului Elisabeta, vineri dimineaţă, unde Regele Mihai I a ieşit la balcon şi i-a salutat. Sute de oameni au strigat la unison „Monarhia salvează România“, festivitatea culminând cu momentul solemn când corul regal a urat  „La mulţi ani!“ Majestăţii sale.

Monarhia, simbolul sub care s-a construit România modernă. Arbore genealogic

10 mai 1866. Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea în faţa Parlamentului următorul jurământ: „Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păstra religiunea României precum şi întegritatea teritoriului ei, şi de a domni ca domn constituţional”. Cu aceste cuvinte, Carol devenea oficial domnitor al României.

VIDEO Istoricul Dan Falcan, la Adevărul Live: „Oamenii au început să vadă în monarhie o opţiune“

Istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu, alături de sociologul Darie Cristea au analizat, într-o dezbatere Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă, datele surprinzătoare ale unui sondaj de opinie ce relevă faptul că opţiunea pentru monarhie este pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, după cea pentru republică prezidenţială.

INFOGRAFIE Un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Monarhia câştigă teren în România. Rezultatul surpriză al unui sondaj din seria „Adevărul despre România“

Românii vor republică prezidenţială (35,3%), monarhie constituţională (17,7%), republică parlamentară (13,2%) sau republică semiprezidenţială (12,9%), potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion de 1.082 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Florin Olteanu, istoric: De ce monarhia nu poate salva România

„Monarhia salvează România” era un slogan care circula în anii 90, la pachet cu adepţii partidelor tradiţionale (sau istorice cum le zic unii). Mulţi aderau în 1996-2000 la monarhie sperând că regele va face restitutio in integrum. După ce în perioada 2000-2004 s-au făcut o serie de retrocedări, rândurile monarhiştilor s-au subţiat. După ce Ion Iliescu a făcut reconcilierea cu regele, aproape că nu mai aveau obiectul muncii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite