Expoziţie de artă contemporană într-un mall din Bucureşti. Sculpturile gonflabile supradimensionate ale lui Max Streicher, „Lumi plutitoare”, în atenţia bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul de origine canadiană Max Streicher aduce în premieră în România o sumă de lucrări neconvenţionale sub numele „Lumi plutitoare“. Expoziţia de artă contemporană se va desfăşura  în perioada 25 martie-14 aprilie în mall-ul Sun Plaza din Sectorul 4 al Capitalei.

Expoziţia inedită a artistului canadian propune o întâlnire cu cinci lucrări unice: Floating Forest, Alto-Cumulus, End Game, Sleeping Giants şi Quadriga II. Aceste instalaţii gonflabile cu forme variate par a fi însufleţite, fapt care se datorează unor ventilatoare  industriale şi  unor mecanisme simple cu supape.
Scopul generat de utilizarea materialelor delicate, de redarea detaliată şi realistică a acestora, de amplasarea lor dinamică, este de a neutraliza calităţile generalizate, simpliste şi amuzante la care ne aşteptăm de obicei de la nişte structuri gonflabile.


Opera lui Max Streicher privită prin ochii lui Igor Mocanu


„Monumentalismul postistoric al operelor lui Max Streicher este contemporan nu atât pentru că se manifestă mereu în prezent, printr-o efemeritate aproape sfidătoare, ci prin faptul că răspunde întotdeauna unor urgenţe contemporane. Este mai întâi un monumentalism plasat mereu în răspăr faţă de funcţiile monumentului clasic, dar chestionând totodată valenţele spaţiului public, pe care îl revendică şi îl recuceresc ori de câte ori sunt expuse. Apoi, pentru că în acest tip inedit de monumentalitate se regăsesc mai toate caracteristicile lumii de azi: lucrările sunt fragile, efemere, diafane, conturând o precaritate care inspiră empatie şi revoltă, tristeţe şi optimism, promisiune, utopie, vis. Scurt spus, instalaţiile gonflabile create de Max Streicher devin necesare ca aerul acolo unde sunt expuse pentru că sugerează ideea de substanţă, conţinut, fond în acelaşi timp cu absenţa tuturor acestora în mediul care ne înconjoară şi pe care îl formăm“, a comentat criticul de artă şi curatorul Igor Mocanu.


Lucrările sculptorului canadian, expuse în toată lumea


Max Streicher este un sculptor şi creator de instalaţii originar din Alberta, Canada. Acesta lucrează intens de douăzeci de ani cu tehnologia elementelor gonflabile în sculpture cinetice şi lucrări tridimensionale. Artistul, ale căror lucrări sunt expuse în galerii din toată lumea, pe întreg teritoriul Canadei natale, în Barcelona, Madrid, Paris, Mumbai, New York, Berlin, Praga, Tokyo, Cambridge şi Düsseldorf, îşi expune extraordinarele lucrări şi în mall-ul Sun Plaza din sectorul 4 al Capitalei. Expoziţia este deschisă până la data de 14 aprilie.
Sun Plaza Shopping Center organizează acest eveniment unic pentru a le oferi vizitatorilor săi o experienţă cultural neobişnuită şi de calitate, care vine în susţinerea caracterului nonconformist şi de impact al centrului comercial.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite