ELCEN a scumpit căldura cu 5% de la 1 ianuarie. Oprescu: „Avem bani să suportăm subvenţia doar pentru două luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, bucureştenii plătesc mai mult la căldură, după ce ELCEN a scumpit costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, marţi, că municipalitatea poate suporta subvenţia doar în următoarele două luni.

ELCEN Bucureşti a scumpit de la 1 ianuarie agentul termic, iar Primăria Capitalei a fost înştiinţată de această măsură pe 24 decembrie, într-o zi nelucrătoare, după cum a anunţat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Astfel, costul de producere a gigacaloriei a crescut cu 10,2%, ceea ce înseamnă o creştere a costului de producţie a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, marţi, că municipalitatea nu poate suporta o subvenţie mai mare de 170 de lei, mai mult de două luni.

„În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorază costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus“, a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

„Este o măsură nejustificată şi un mod aberant de a-i obliga pe oameni să plătească mai mult. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale este total nedreaptă, fiind îndreptată împotriva cetăţeanului“, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Măsura vine în urma scumpirii costurilor de producţie a gigacaloriei cu 10,2%, astfel încât pe facturile bucureştenilor gigacaloria va fi taxată cu 5% mai mult.

Primarul general a explicat că, în 2014, în Bucureşti, preţul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti a suportat, prin subvenţie de la bugetul local, peste 50% din preţul gigacaloriei, adică 171,18 lei. Astfel, subvenţia acordată de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro pe an.

Oprescu a precizat că, pentru anul 2014, au fost deja aprobaţi, prin hotărâre CGMB, 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru subvenţia la energia termică. Potrivit primarului general, până în prezent, municipalitatea a plătit 466,l6 milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei aprobaţi de către Guvern, exclusiv pentru plata combustibilului, respectiv a gazelor naturale.
Populaţia Bucureştiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Scumpirea dă peste cap bugetul PMB

Primarul Capitalei a precizat că, pentru ca municipalitatea să poată acoperi majorarea de tarif, cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE, astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie ca în bugetul din acest an să fie prevăzut un plus la subvenţie de 72,433 de milioane de lei, respectiv peste 16 milioane de euro. „Este un efort financiar care, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat. Însă asta obligă la organizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare a celor două instituţii", a declarat Sorin Oprescu.

Fuziunea, soluţia potrivită 

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este în subordinea municipalităţii, iar Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii şi va purta numele de SACET.

Primarul Sorin Oprescu a susţinut că fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriile au fost motivul pentru care, spre sfârşitul anului trecut, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Bucureştenii, din nou în pericol să rămână fără apă caldă şi căldură. Ultimul avertisment al sindicaliştilor: „Într-o lună pică RADET-ul“

Guvernul amână avizul pentru fuziunea Elcen-RADET, aşteptând o opinie tehnică de la Primăria Bucureşti. Aceasta va duce la ştergerea datoriilor RADET

ANALIZĂ Sistemul de termoficare a ajuns o urgenţă naţională

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite