Cum s-au văzut protestele de duminică la TV: jurnalişti agresaţi şi ziarişti intervievaţi
0Manifestaţiile anti-Guvern, de duminică seară, din Capitală au fost transmise live de posturile Realitatea TV, B1 TV, Digi 24, TVR şi Antena 3. Reporterii posturilor TV i-au intervievat pe alţi reporteri ori s-au transformat în victime ale jandarmilor. adevarul.ro vă propune o scurtă trecere în revistă a abordărilor prin care un eveniment a fost mediatizat.
Activişti de duminică, tineri, bătrâni, oportunişti, cupluri, biciclişti, în total aproximativ 2.000 de oameni au protestat, pe 15 decembrie, în centrul Capitalei. Nemulţumiţi de amendamentele aduse Codului Penal şi de legea Amnistiei, precum şi de întreaga clasă politică, oamenii au ieşit în stradă. Îmbrânceli, provocări atât din partea jandarmilor, cât şi a protestatarilor, torţe şi gaze lacrimogene, aşa s-ar putea descrie pe scurt seara de duminică în centrul Capitalei.
Abordări diferite
Cei care au stat acasă au asistat la un spectacol live al televiziunilor. Din Piaţa Universităţii, Piaţa Victoriei, precum şi de pe Calea Victoriei şi de pe Bulevardul Regina Elisabeta, locurile unde s-au petrecut evenimentele, au transmis în direct Realitatea TV, B1 TV, Digi 24, România TV, Antena 3 şi TVR.
Abordările au variat. România TV a alocat şase minute în jurnalul de la ora 18.00, însă fără să precizeze motivul pentru care oamenii se aflau în stradă. Au reluat ştirea şi în jurnalul de la ora 23.00, specificând motivul protestelor: „împotriva noului cod penal şi a clasei politice“.
În Telejurnalul TVR de la ora 20.00, s-au alocat două minute ştirii despre manifestaţiile din stradă. După ora 20.00, Antena 3 a renunţat la proteste şi a difuzat emisiunea „În premieră cu Carmen Avram“, potrivit Pagina de Media.
Transmisiunile au continuat însă „în forţă“ la Realitatea TV, B1 TV şi Digi 24. Şi nici derapajele nu au lipsit: la Realitatea, reporterul i-a luat un interviu unei jurnaliste aflate la protest cu care nu s-a înţeles asupra motivelor pentru care oamenii protestau. „Sunt jurnalist ca dumneavoastră, documentaţi-vă! Nu cerea nimeni demisia preşedintelui, se cere demisia Guvernului...“, i-a replicat jurnalista reporterului Realitatea TV, care, totuşi, a insistat să o ţină la cadru.
„Aveţi probleme cu capul?“
După ora 20.00, emisia B1 TV s-a transformat într-un război împotriva Jandarmeriei, după ce reporterul a acuzat că a fost îmbrâncit în Piaţa Victoriei. „Echipa B1 TV, îmbrâncită de jandarmi“, a titrat minute întregi postul de televiziune.
„Poliţia Rutieră îmi dă amendă dacă e. Eu traversez pe aici, acum!“, le-a spus, la un moment dat, jurnalista B1 jandarmilor. Ulterior, telespectatorii au asistat la un adevărat circ: ziarista certându-se în direct cu şeful Jandarmeriei şi cu purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Îmi spuneţi că am probleme cu capul?“, a întrebat isterizată jurnalista B1. „Nu ştiu, vă întreb: aveţi probleme cu capul?“, a replicat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Câteva momente au ieşit în evidenţă pe parcursul protestelor de duminică şi nu s-au văzut la nicio televiziune. Dintre acestea, o maşină a Antena 3 rămasă blocată în mulţime, pe Calea Victoriei, a fost asaltată de înjurături şi de acuze de manipulare, fiind chiar scuipată cu patimă de unul dintre manifestanţi.
Opinia specialistului
„Sunt un jurnalist de modă veche, nu comentez decât pe fapte: faptul 1 – România TV a relatat protestele anti-RMGC abia la câteva zile după ce au început; faptul 2 – protestele de ieri au fost foarte scurt relatate; faptul 3 – deputatul PSD Sebastian Ghiţă este prieten apropiat al premierului Victor Ponta“, a apreciat analistul media Petrişor Obae, menţionând că deşi nu este la curent cu derapajele televiziunilor de duminică seară, ele pot fi explicate fie prin stângăcie, fie prin frica reporterilor de a nu-şi supăra superiorii.
Îmbrânceli, gaze lacrimogene trafic blocat
Manifetaţia de duminică seară a fost anunţată ca un protest unitar al celor care se opun atât gazelor de şist şi exploatării miniere cu cianură, cât şi noului Cod Penal. Grupurile nu au fost sparte de cordoanele de jandarmi alcătuite dintr-un număr impresionant de efective între Bulevardul Regina Elisabeta şi Calea Victoriei, cât mai mult de lozincile pe care oamenii le strigau.
Câteva sute de protestatari se aflau în Piaţa Universităţii, în jurul orei 18.00, când mulţimea a început să preseze cordoanele de jandarmi. Protestatarii s-au simţit intimidaţi, dar au reuşit în final să se îndrepte către Guvern. O parte a ajuns pe Bulevardul Regina Elisabeta, cealaltă, pe Calea Victoriei. După zeci de minute de îmbrânceli şi mici conflicte, au reuşit să se unească şi să mărşăluiască printre maşini până în Piaţa Victoriei.
„Uniţi Salvăm toată România“, „Ponta ţi-e frică, că Guvernul pică“, „Jos, jos, jos Parlament mincinos“ şi „Demisia“ au fost probabil lozincile cele mai frecvente. În tot acest timp, traficul pe Calea Victoriei şi pe Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, iar mulţimea s-a mărit pe drum.
În Piaţa Victoriei au început şi conflictele dintre forţele de ordine – în număr tot mai mare – şi protestatari – tot mai puţini. Aprinderea unor torţe în mijlocul mulţimii, apariţia câtorva zeci de membri ai galeriilor de fotbal şi împrăştierea protestatarilor prin folosirea gazelor lacrimogene au dat amploare finalului unei manifestaţii întinse pe circa patru-cinci ore. În urma conflictului dintre protestatari şi jandarmi, cinci oameni au ajuns la secţie, iar un al şaselea, a ajuns cu capul spart la spital.
„De ce nu-i bate, tati?“
Spre finalul protestului, când în Piaţa Victoriei mai rămăseseră în jur de 100 de oameni, un copil de trei ani agăţat de mâna tatălui grăbit să traverseze piaţa fără să fie văzut, a întrebat inocent: „Dar de ce nu-i bate, tati?“.
Jandarmeria Română: cinci amendaţi, alţi protestatari „pe listă“
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, că la protestele de duminică seară, din Capitală, s-au folosit gaze lacrimogene pentru a determina protestatarii să elibereze strada şi pentru a-i opri să intre în sediul Guvernului. De asemenea, acesta a adăugat că în urma incidentelor de duminică au fost amendate cinci persoane, dar că numărul acestora va creşte după de vor fi vizionate imaginile de la proteste.
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat luni că vor fi vizionate imaginile surprinse în timpul incidentelor care au avut loc duminică, în Capitală, pentru a identifica atât persoanele violente din rândul manifestanţilor, cât şi eventuale abuzuri ale jandarmilor.
„În urma protestului care a avut loc duminică, în Capitală, au fost amendate cinci persoane, cu câte 500 de lei, după ce în acestea au fost ridicate şi conduse la Secţia 1 de Poliţie. Primul protestatar sancţionat a fost implicat într-un incident produs în faţa Guvernului, în jurul orei 15.30, când, alături de mai multe persoane, a ameninţat că îşi dă foc şi le-a spus jandarmilor că dacă se apropie îi va stropi cu o substanţă inflamabilă”, a explicat generalul Olaru.
„Am dispus intervenţia pentru a stopa blocarea căilor de comunicaţii. În intervenţie am folosit gaz lacrimogen şi am reţinut persoanele mai violente, dar şi pe cele care s-au culcat pe carosabil şi s-au prins între ele. În momentul în care am încercat să îi desprindem de pe carosabil s-au produs contuzii. Una dintre persoane care se afla întinsă pe carosabil a fost internată şi şi-a petrecut noaptea la spital. Aceasta are conform fişei de spitalizare un traumatism cranio-cerebral superficial de 2 centimetri”, a precizat Mircea Olaru.
Mai puteţi citi:
Fostul premier Adrian Năstase precizează, într-o postare pe blogul personal, că nu se află „în spatele“ proiectului de lege privind amnistia şi graţierea şi propune, ca soluţie pentru adoptarea acesteia, „corectarea legii graţierii printr-un articol care să precizeze: «Dispoziţiile acestei legi nu îi sunt aplicabile lui Adrian Năstase»“.
Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună şi-n minciună
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că liderul PNL Crin Antonescu „şi-a minţit colegii“ când le-a spus că nu a fost de acord cu votarea Legii amnistiei. Replica lui Antonescu avenit imediat: „Nu-i permit să mă facă mincinos. Nu am fost dovedit vreodată mincinos, spre deosebire de alţii“. Deocamdată, cei doi rămân împreună în USL.
Codul penal, rediscutat în Parlament în prezenţa ministrului de Justiţie. Liberalii, absenţi
Ministrul de Justiţie, Rober Cazanciuc, a fost invitat luni de membrii Comisiei Juridice la o discuţie, cu uşile închise, în legătură cu modificările suferite de Codul Penal. Nemulţumirea exprimată de Cazanciuc a vizat lipsa dialogului dintre ministerul de Justiţie şi Parlament când vine vorba de modificări ale actelor normative. Totodată, ministrul Justiţiei nu mai este atât de vehement în ce priveşte respingerea legii amnistiei şi graţierii.
Cum manipulează USL protestele faţă de amnistie şi graţiere. Zece manipulări terifiante
Masinaria de propaganda a PSD-ului si a umbrelei USL a atins in aceste zile apogeul creativitatii, cu modificarile din Codul Penal, cu amnistia si gratierea.
Legea amnistiei, amânată pentru 1 februarie. Zgonea: Nu renunţăm la noul Cod Penal
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni că au fost amânate modificările Codului Penal şi promovarea Legii amnistiei, iar acestea vor fi în dezbatere publică până la 1 februarie 2014.