Cum va arăta primul spital de urgenţă pentru copii construit în ultimii 30 de ani în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucările sunt gata în proporţie de 80% FOTO Marian Iliescu
Lucările sunt gata în proporţie de 80% FOTO Marian Iliescu

În prima parte a acestui an urmează să fie inaugurat cel mai nou şi cel mai modern spital de urgenţă pentru copii din Bucureşti. Noua clădire care are şase etaje este construită în curtea Spitalului „Victor Gomoiu“, fiind prima unitate sanitară pediatrică care a fost ridicată în ultimii 30 de ani în oraş.

În ultima vreme, ridicarea unui nou spital public în România este din ce în ce mai grea, iar în aceste condiţii oamenii aleg fie sistemul sanitar privat, fie condiţiile din spitalele de stat ale României. 

În Bucureşti, spune primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, în ultimii 30 de ani nu a mai fost construită nicio unitate sanitară pediatrică.

Două corpuri, şase etaje

De fapt, noua clădire care o să adăpostească unitatea pediatrică este o extindere a vechiului spital de urgenţă pentru copii. Noua construcţie va avea o legătura funcţionala cu clădirea veche a spitalului, care va fi consolidată şi restaurată, urmând să fie legată de corpul nou printr-o pasarela de sticlă. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesională pentru studenţi, rezidenţi şi specialişti, urmând să găzduiască săli de curs, de conferinţe, biblioteci şi laboratoare.

În ceea ce priveşte noua construcţie (compusă din două corpuri: A1 şi A2), aceasta va avea şase etaje, un subsol şi un etaj tehnic, lucrările fiind terminate acum în proporţie de 75-80%. Spitalul va avea 278 de paturi dispuse în camere de câte două, trei şi patru locuri, fiecare cameră dispunând de baie proprie dotată cu duş.

macheta gomoiu

Macheta noului spital 

Corpul A1 va avea cinci etaje doar cu saloane, în timp ce corpul A2 va fi dotat cu saloane pe etajele 2,3 şi 4. La etajul unu vor fi diferite laboratoare, în vreme pe la etajele 5 şi 6 se vor afla săli de operaţie. 

Adăpost pentru protecţie civilă

Spitalul va avea la subsol farmacie, laborator, bucătarie, adăpost de protecţie civilă, atelier tehnic, şi parcare subterană, în timp ce la parter vor exista cabinete de consultaţii, un departament de imagistică, camere de gardă pe specialităţi şi o zonă administrativă. De asmenea, la primul etaj va fi o secţie de neurologie pediatrică, laboratoare, o zonă sterilizare şi sală de şedinţe, în timp ce la etajul 2 va fi secţia pediatrică respiratorie şi de gastroenterologie, terapia intensivă şi o sală de şedinţe. 

Etajul 3 va avea o secţie de ORL şi de Chirurgie generală, dar şi un salon de terapie intensiva, iar etajul 4 o să aibă o secţie de Ortopedie, o secţie de Nefrologie pediatrică şi o sală de sedinţe. La etajul 5 va exista un bloc operator cu şase săli de operaţie pentru Ortopedie, ORL, fiind, de asemenea, şi o sală de Anestezie Terapie Intensivă şi una de şedinţe. La ultimul etaj va fi secţia de cardiologie, blocul operator cardiologie, dotat cu patru săli de operaţii şi secţia A.T.I. Cardiologie.

Investiţia se ridică la peste 214 milioane de lei, TVA inclusă, noul spital fiind construit în curtea actualei unităţi sanitare de la „Gomoiu“ - veche de aproape o sută de ani (1927), fiind proiectat pe tiparul spitalelor din ţările membre Uniunii Europene. De asemenea, noul spital va fi dotat cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie.

Suprafaţa construită este de 19.260 metri pătraţi, urmând ca parcarea ce va fi construită aici să aibă 119, dintre care cinci pentru ambulanţe. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa spre sfârşitul anului trecut că lucrările ar trebui să fie gata în prima parte a acestui an. 

Pe aceeaşi temă:

Medicii manageri de spitale pot profesa şi în alte unităţi de stat sau private

VIDEO Cum o să arate Pasajul Piaţa Presei Libere, singurul din Bucureşti cu bifurcaţie subterană, după finalizarea lucrărilor

Al doilea pod al Pasajului Mihai Bravu va fi inaugurat peste o lună şi jumătate

15 milioane de euro, bani necesari pentru lucrări suplimentare metroul din Drumul Taberei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite