Faimoasa actriţă franceză Brigitte Bardot, despre eutanasierea câinilor: „Să condamni o specie la moarte este contrar legilor şi uzanţelor Uniunii Europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigitte Bardot a trimis o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu în care se arată profund indignată de intenţia autorităţilor de a eutanasia câinii maidanezi FOTO Facebook
Brigitte Bardot a trimis o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu în care se arată profund indignată de intenţia autorităţilor de a eutanasia câinii maidanezi FOTO Facebook

Brigitte Bardot, actriţa franceză, sex-simbolul anilor 1960, dar şi unul dintre activiştii care se situează împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân din România, a trimis o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu. Deşi îşi exprimă „infinita tristeţe faţă de drama prin care un copil a murit”, actriţa îşi arată încă o dată indignarea faţă de soluţia pe care autorităţile vor să o promoveze.

Brigitte Bardot, una dintre personalităţile internaţionale din lumea filmului care militează de ani de zile pentru drepturile animalelor şi care este profund împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân, nu este la prima reacţie de acest fel, în 2011 trimiţând o scrisoare similară către Parlamentul României.

„Sunt extrem de şocată să aflu că ar putea avea loc o răzbunare asupra tuturor câinilor din România, chiar şi asupra celor liniştiţi. Să condamni la moarte o specie, aşa cum prevede proiectul dumneavoastră de decret este contrar legilor şi uzanţelor Uniunii Europene”, scrie actriţa în vârstă de 79 de ani.

Brigitte Bardot a înfinţat de altfel o fundaţie care îi poartă numele şi care se ocupă, printre altele, cu adopţia câinilor fără stăpân. 

„De decenii Fundaţia mea încearcă să muncească în România pentru ameliorarea gestiunii câinilor vagabonzi. Situaţia a rezultat din cauza deciziilor expeditive şi crude, aşa cum este cea propusă de dumneavoastră, iar rezultatele nu au existat. Fără niciun ajutor guvernamental, dar cu investiţii importante, atât financiare, cât şi umane, există rezultate pozitive vizibile, cum sunt cele de la Braşov”, mai scrie Brigitte Bardot. 

Actriţa franceză este de părere că ar trebui votată o lege care să urmărească într-o manieră sistematică sterilizarea şi controlul câinilor şi reducerea numărului lor. Românii ar „trebui să dezvoltaţi campanii de adopţii care să integreze câinii în comunitate şi să redescopere viaţa de familie pe care o aveau înainte de a fi aruncaţi în stradă de înaintaşii voştri”.

Brigitte Bardot şi câinii fără stăpân

În 1973, înainte de a împlini 39 de ani, Bridgitte Bardot îşi anunţa retragerea din lumea scenei.  După ce a apărut în mai mult de 40 de filme şi a înregistrat mai multe albume muzicale, artista a ales să-şi consacre faima promovării drepturilor animalelor.

În 1986 ea înfiinţează Fundaţia pentru Bunăstarea şi Protejarea Animalelor Bridgitte Bardot. Actriţa a devenit vegetariană şi a scos la licitaţie bijuterii şi alte obiecte personale pentru a strânge fonduri pentru Fundaţie. Astăzi este unul din cei mai fervenţi activişti pentru drepturile animalelor. (Annamaria Kozma)

Redăm mai jos scrisoarea deschisă integrală publicată pe site-ul fundaţiei Brigitte Bardot.

Scrisoarea deschisă a actriţei Brigitte Bardot către preşedintele Traian Băsescu 5 septembrie

Pe aceeaşi temă:

Oprescu: „De ce să-mi dau demisia?”. O listă scurtă de motive

Oprescu se ascunde după lacrimi

Pancarte antimaidanezi la înmormântarea lui Ionuţ: „Nu vrem să fim mâncaţi de câini”

Mesajul sfâşietor al mamei lui Ionuţ, copilul mâncat de câini: ”Cum garantează Constituţia dreptul la viaţă, când haitele de bestii ucid fiinţe lipsite de apărare!?”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite