Achiziţia de locuinţe pentru medici, pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei din 12 decembrie. De anul viitor elevii vor avea gratuitate pe STB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achiziţia de locuinţe pentru medici se află din nou pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei, programat pe data de 12 decembrie, asta după ce proiectul a fost respins luna trecută.

UPDATE Elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Bucureşti şi însoţitorii pensionarilor vor beneficia de gratuitate la utilizarea mijloacelor de transport.

Proiectul a fost adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

În prezent, elevii beneficiază de abonamente reduse cu 50%. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că de anul viitor va introduce gratuitatea pentru toţi cetăţenii din Bucureşti, pentru folosirea mijloacelor de transport ale STB.

”Doresc să introducem acest proiect de anul viitor pentru a dimenisona corect parcul auto a STB prin achiziţionarea de noi autobuze, tramvaie şi troleibuze”, a explicat primarul general.

Concret, proiectul privind achiziţia a 177 de locuinţe pentru cadrele medicale ce lucrează în spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei se află, din nou, pe ordinea de zi a CGMB, transmite Mediafax. 

Sursa citată notează că Primăria Capitalei doreşte să achiziţioneze 177 de locuinţe tip garsonieră, respectiv apartamente cu două sau trei camere, dintr-un total de 600. 

„Să-i convingem pe medici să nu mai plece să muncească în străinătate, ci să rămână în ţară avem acest proiect. Deşi salariile au crescut, mulţi se plâng că nu au case, că sunt chiriile mari. Astfel că achiziţionăm 600 de locuinţe. Astăzi le avem pe primele 177, în şedinţele viitoare vor veni şi celelalte”, a declarat Gabriela Firea la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de luna trecută.

Atunci, proiectul a fost respins, având nevoie de un vot de două treimi, care nu a fost întrunit.

Transport gratuit pentru elevii din învăţământul preuniversitar

Un alt proiect important care va fi dezbătut în şedinţa din 12 decembrie va fi cel prin care elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu care frecventează cursurile în Bucureşti ar putea beneficia de gratuitate la utilizarea mijloacelor de transport ale Societăţii de Transport Bucureşti (fosta RATB). 

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din municipiul Bucureşti, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a municipiului Bucureşti”, prevede proiectul de lege. 

Concret, cheltuiala este eligibilă la calculul compensaţiei acordate de Primăria Bucureşti, aferentă serviciului public de transport, conform Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciului de Transport Public de Călători în regiunea Bucureşti-Ilfov, încheiat de Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov cu Societatea de Transport Bucureşti STB SA.

Hotărârea ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la aprobare.

Utilizarea transportului în comun la suprafaţă, încurajată 

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, sunt citate prevederile art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, conform căreia elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

„Primăria Municipiului Bucureşti desfăşoară o activitate susţinută pentru a sprijini prin toate formele legale îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară activitatea de învăţământ în municipiul Bucureşti, inclusiv atragerea călătorilor tineri către transportul de suprafaţă şi încurajarea utilizării transportului în comun în detrimentul vehiculului personal. Elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu trebuie să beneficieze de accesul liber la unităţile şcolare în care activează pe teritoriul municipiului Bucureşti. PMB şi operatorul propriu de transport au înregistrat de-a lungul anilor solicitări din partea cetăţenilor bucureşteni cu privire la acordarea transportului gratuit pentru elevii cu vârsta de până la 18 ani", prevede raportul de specialitate. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite