Victime colaterale ale războiului din Ucraina. Moldoveanul pierdut în Doneţk, pe pământul separatiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina face victime colaterale şi departe de frontul de luptă, inclusiv în Republica Moldova. Una dintre ele este Vladislav Dohotaru, un cetăţean moldovean din satul Ţipleşti, raionul Sângerei, care, fiind reţinut pentru producerea unui accident rutier soldat cu victime în regiunea Doneţk, a rămas blocat acolo după ce separatiştii au preluat oraşul.

Vladislav Dohotaru transporta persoane pe ruta Soroca-Soci. Anul trecut, la sfârşitul lunii martie, a fost implicat într-un accident rutier produs în Ucraina pe traseul Odesa - Rostov pe Don în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane. Potrivit datelor preliminare ale poliţiei ucrainene, vinovat de producerea accidentului ar fi fost cetăţeanul moldovean, deoarece ar fi adormit la volan. În rezultat, microbuzul cu pasageri s-a izbit într-un copac. În urma accidentului, Dohotaru a fost şi el grav rănit, fiind internat în spitalul din Mariupol, cel mai apropiat oraş de locul accidentului. Între timp, Procuratura din Mariupol a deschis un dosar penal pe numele său. După ce starea sa de sănătate s-a ameliorat, a fost externat şi arestat de către autorităţi şi transferat într-un izolator din Doneţk. În acel moment, Doneţkul se afla sub jurisdicţia autorităţilor oficiale din Ucraina. La scurt timp însă, în urma conflictului cu separatiştii proruşi, autorităţile ucrainene au pierdut controlul efectiv asupra oraşului Doneţk, iar Vladislav a rămas în acel izolator. Rudele acestuia au încercat timp de un an de zile să afle care este soarta lui, dacă acesta este viu. Deoarece apelurile rămâneau fără răspuns, au apelat la juriştii asociaţiei Promo-LEX.

Arest preventiv, la nesfârşit

Dumitru Sliusarenco, avocatul Promo-LEX care se ocupă de acest caz, ne spune că, după lungi demersuri, atât oficiale, cât şi neoficiale, a reuşit într-un final să afle informaţii despre soarta şoferului moldovean.

„Când s-a adresat la noi sora acestuia, Ionel Tatiana, nu exista nici un fel de informaţii despre Vladislav. Nu ştiam nici dacă e viu sau nu. Am făcut mai multe demersuri către diverse autorităţi - Ministerul de Externe şi cel al Justiţiei de la noi, ambasada Ucrainei în Republica Moldova şi ambasada Moldovei în Ucraina, Procuratura Generală din Ucraina, Inspectoratul General de Poliţie şi alte instituţii. Chiar şi la Procuratura Generală a Federaţiei Ruse am făcut un demers”, afirmă juristul Promo-LEX. În acest timp, asociaţia a primit mai multe răspunsuri, ultimul fiind pe 29 mai. „Din acesta reiese că domnul Vladislav Dohotaru se află în continuare în izolatorul numărul 5 din Doneţk şi este viu. Nu se ştie, însă, concret care este starea sa de sănătate, dar cert este faptul că, un an şi ceva, autorităţile oficiale din Ucraina au continuat să examineze dosarul lui. La început, făceau acest lucru prin video conferinţe între sala de judecată şi el în Doneţk. Respectiv, arestul lui era în permanenţă prelungit până când urma să se stabilească toate faptele. La un moment dat, autorităţile separatiste din Doneţk au dat ordin ca aceste video conferinţe să fie încetate şi să fie întreruptă orice legătură cu autorităţile ucrainene. Astfel, de atunci, ei au pierdut legătura directă cu cetăţeanul nostru”, precizează Dumitru Sliusarenco pentru Adevărul Moldova.

Avocatul Promo-LEX a menţionat că, după acest lucru, deoarece nu mai ştiau oficial unde este acesta, judecătorii din Ucraina au refuzat să-i mai prelungească arestul lui Vladislav Dohotaru şi i-au întors dosarul înapoi în Mariupol. Dumitru Sliusarenco povesteşte că a vorbit personal cu procurorul de acolo. Acesta din urmă l-ar fi anunţat pe jurist că a reluat urmărirea penală, însă, deoarece nu poate ajunge fizic la Vladislav, a fost anunţat în urmărire generală, iar în prezent ancheta stă pe loc. Totodată, neoficial, procurorul din Mariupol a menţionat că ar fi discutat cu anchetatorii din Doneţk. Aceştia i-ar fi spus că au nevoie în continuare de un temei legal pentru a-l ţine pe moldovean mai departe în izolator, altfel sunt nevoiţi să-l elibereze.

„Astfel, cei din izolatorul din Doneţk le-ar fi spus ucrainenilor că rudele trebuie să vină să-l ia acasă, deoarece nu mai au nici un motiv ca să-l ţină”, a adăugat juristul.

Nepotul, oprit la frontieră 

După ce le-au fost comunicate toate aceste lucruri familiei, fiul surorii lui Dohotaru, care locuieşte în Krasnodar, a încercat să meargă în Doneţk după unchiul său, însă nu a fost lăsat să treacă frontiera dintre Rusia şi zona separatistă. Acest lucru este, practic, imposibil pentru oricine, dacă nu are un motiv serios. Aceeaşi situaţie este şi la punctele de control din zona de conflict, deoarece autorităţile ucrainene refuză accesul persoanelor şi din motivul că există un grad înalt de risc pentru viaţă.

Avocatul asociaţiei Promo-LEX mai spune că cel mai mare progres în obţinerea unor informaţii despre soarta lui Vladislav Dohotaru a fost obţinut prin faptul că un reprezentant al Crucii Roşii ucrainene a ajuns în izolatorul din Doneţk pentru a discuta cu angajaţii de acolo. Acesta ar fi reuşit să discute câteva clipe cu cetăţeanul moldovean care l-a rugat să le transmită celor de acasă că e viu şi sănătos.

Concetăţeni cu o soartă similară

Dumitru Sliusarenco mai spune că Promo-LEX încearcă să iniţieze o colaborare cu Crucea Roşie şi reprezentanţa din Ucraina a OSCE, care sunt singurele organizaţii ce ar putea să găsească modalităţi de a stabili relaţii cu autorităţile nerecunoscute din Doneţk.

„Dacă vom reuşi să stabilim aceste relaţii, va exista o şansă ca Vladislav Dohotaru să fie adus în Moldova”, crede juristul. Totuşi, există riscul ca cetăţeanul moldovean să fie reţinut la ieşirea din regiunea Doneţk, iar ca urmare ar putea fi arestat şi trimis în judecată în Mariupol.

Avocatul Promo-LEX a mai precizat că, în încercarea de a elucida soarta lui Vladislav Dohotaru, a aflat că în izolatorul din Doneţk mai sunt cetăţeni moldoveni care, la fel, nu au vreo relaţie cu rudele lor sau cu autorităţile oficiale din Ucraina şi Republica Moldova. Dumitru Sliusarenco spune că a încercat să afle detalii despre aceştia, dar s-a ciocnit din nou de împotrivirea separatiştilor, care refuză categoric să discute orice subiect cu oricine îi apelează.

„Ultima oară când am vorbit cu el, a fost atunci când era internat la spitalul din Mariupol. Mi-a zis că se simte rău după accident şi că nu ştie când o să ne vedem (...) Şi cumnata mea, soţia lui Vladislav, care se află la Soci, a încercat şi acolo, în Rusia, să facă ceva cu documentele astea, cu hotărârile din Ucraina, însă a zis că nu-i reuşeşte nimic. Deje ne pierdem şi speranţele, dat fiind că după atâtea scrisori şi atâtea demersuri şi încercări de a-l scoate de acolo nu avem nici un rezultat”         Tatian Ionel, sora lui Vladislav Dohotaru

Războiul din estul Ucrainei a început pe data de 7 aprilie 2014, când preşedintele interimar de la Kiev, Alexandr Turcinov, a anunţat începerea operaţiunii antiteroriste împotriva celor care au ocupat sediile administraţiilor locale din oraşele Harkov, Doneţk şi Lugansk şi au proclamat aşa-zisele Republici Populare Harkov şi Doneţk. Între timp, în urma luptelor dintre forţele ucrainene şi cele separatiste, oraşul Harkov a fost curăţat de separatişti. Oraşul Doneţk, însă, se află sub controlul acestora, împreună cu aproape jumătate din ţinutul Donbass, care include regiunile Lugansk şi Doneţk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite