Val de inspecţii şi sancţiuni în cluburile din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluburile şi cafenelele din Chişinău pun în pericol viaţa zecilor de clienţi care le calcă pragul în fiecare seară. Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a demarat o serie de controale în localurile din capitală pentru a verifica normele de protecţie împotriva incendiilor.

Se pare că verificările au speriat administratorii localurilor, întrucât unii s-au eschivat de la a primi pompierii motivând că fac reparaţii. În cursul zilei de ieri au fost sancţionate localurile Tipografia 5 şi clubul de noapte Studio.

Administratorii localurilor din Chişinău i–au primit pe inspectori uşor agitaţi şi îngrijoraţi. Coincidenţă sau nu, unii administratori au fost de părere că pompierii nu au de ce să-i viziteze, întrucât desfăşoară lucrări de reparaţie. În majoritatea localurilor din capitală au fost depistate probleme privind normele de protecţie împotriva incendiilor. În prima zi de inspecţie,  a fost iniţiată o procedură de suspendare a activităţii pentru două localuri din centrul Chişinăului.

Ieşiri de urgenţă insuficiente

Tipografia 5 este un local cunoscut în Chişinău unde se organizează diverse activităţi, de la spectacole de teatru la petreceri private şi concerte frecventate de sute de tineri. Se dovedeşte însă că locul nu este tocmai sigur şi în caz de incendiu, oamenii ar ieşi cu greu afară, mai cu seamă pentru că ar trebui să coboare cinci etaje.

Inspectorii au depistat faptul că cele două ieşiri de urgenţă sunt amplasate la o distanţă prea mare una de alta. În plus, la momentul inspecţiei acestea erau închise. „Vor fi deschise în timpul evenimentelor. De obicei avem două-trei pe săptămână. Noi avem cele mai largi uşi tocmai pentru a uşura trecerea vizitatorilor”, este explicaţia administratorului clădirii, Eugenia Boldescu. Întâmplător sau nu, aceasta a precizat că Tipografia 5 se află în lucrări de reparaţie care au început după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.  „Facem reparaţie acum pentru ca să îmbunătăţim starea localului. Avem cinci stingătoare, două ieşiri de siguranţă şi o încăpere specială pentru fumători”, afirmă Eugenia Boldescu. Până a ajunge însă la etajul cinci, pe scări, se găsesc pachete şi mucuri de ţigări, iar planurile de evacuare din local păreau a fi proaspăt agăţate de perete.

image

Verdictul inspectorilor a fost clar, localul nu întruneşte toate condiţiile de siguranţă împotriva incendiilor. „Au fost depistate mai multe nereguli privind mijloacele de stingere a focului, reţele electrice neizolate, căile de evacuare nu sunt suficiente, în încăperi se păstrează materiale combustibile, ceea ce nu se recomandă”, spune Leonid Cornescu, şeful Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru.

Uşi înguste şi materiale de construcţie inflamabile

Într-un alt local din centrul capitalei, „Deja Vu” uşile şi scările de evacuare sunt extrem de înguste, astfel încât este imposibil ca mai multe persoane să iasă din local în acelaşi timp în mod organizat. Totuşi, inspectorii spun că acestea sunt potrivite pentru localul care are o capacitate de 50 de persoane. „Aici se pot afla concomitent maxim 60 de persoane. Nu utilizăm focuri de artificii sau alte efecte speciale, nu avem nici măcar bucătărie, întrucât servim doar băuturi. Nu avem materiale inflamabile, totul este construit din beton”, afirmă Evgheni Furman, administratorul localului.

image

Inspectorii au verificat dacă sistemul de semnalizare a incendiului funcţionează. FOTO Adevărul

„În acest caz, nu a fost instalat sistemul automat de semnalizare a incendiului. Mărimea uşilor se acceptă pentru 50-60 de persoane. Dacă localul va fi suprasolicitat, atunci apare pericolul. Pe noi ne interesează cel mai mult căile de evacuare şi stingătoarele”, a precizat Sergiu Chircu, şef Secţia Supravegherea Măsurilor contra Incendiilor din cadrul SPC SE. Acesta spune că fiecare încăpere în care se află mai mult de 50 de persoane trebuiesă aibă minim două ieşiri de evacuare, mijloace primare de stingere a incendiilor, sisteme de avertizare cu privire la incendiu şi căi de evacuare a fumului. Sergiu Chircu precizează că inspectorii nu pot efectua mai mult de un control inopinat în localuri.

Amendă de 4.000 de lei

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale  a ajuns şi în clubul de noapte „Studio” care are capacitatea de aproximativ 150 de persoane. Aici, intrarea în încăpere este ceva mai largă, în schimb căile de evacuare în caz de incendiu sunt mici şi amplasate în locuri nepotrivite.

image

Un plan de evacuare în caz de incendiu aruncat pe bar. FOTO Adevărul

Inspectorii au efectuat şi un experiment pentru a verifica dacă sistemul automat de semnalizare a incendiilor funcţionează. Aceştia au aprins o coală de hârtie şi au apropiat-o de sistemul de semnalizare ataşat pe tavanul clubului care s-a declanşat prea târziu. „În mod normal, semnalul sonor apare mai repede. Acesta ajunge direct la sistemul de evacuare a fumului care se declaşează automat şi îl absoarbe”, explică Sergiu Chircu.

image
image

Inspectorul verifică ieşirea de urgenţă a unui club de noapte. FOTO Adevărul

„În acest club de noapte lipsesc geamurile şi sistemul de evacuare a fumului. Ieşirile de urgenţă nu sunt instalate conform cerinţelor”, concluzionează inspectorul.  „Dacă una dintre prevederi nu este respectată automat se aplică o amendă administrativă în valoare de maxim 4.000 de lei. Ulterior se iniţiază o procedură de stopare a activităţii obiectivului în cauză, iar instanţa de judecată trebuie să decidă dacă locaţia va continua să funcţioneze sau nu. Dacă localul ia măsuri şi înlătură toate pericolele, va putea activa”, precizează Sergiu Chircu.

Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au demarat controale de specialitate la obiectivele cu aglomerări de persoane din ţară. În urma controalelor inspectorii întocmesc procese verbale de sancţiune administrativă, iar responsabilii locaţiilor urmează să înlăture încălcările în termeni stabiliţi. Pe parcursul a 15 zile peste 150 de inspectori de stat a măsurilor contra incendiilor vor verifica 360 obiective de agrement cu aglomerări de persoane din ţară. Sub incidenţa controalelor vor fi  localuri de noapte, cu prezenţa a mai mult de 50 de persoane, teatre, cinematografe şi săli de ceremonii. Scopul raziilor este de a preveni incendiile şi situaţiile excepţionale cu urmări fatale. 

Decizia autorităţilor din Republica Moldova de a verifica normele de siguranţă împotriva incendiilor din localuri, a fost luată după ce un incendiu devastator a izbucnit în clubul Colectiv din Bucureşti, luând viaţa a 32 de tineri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite