Studiu ONU: Cele mai încălcate drepturi în Moldova sunt cele sociale, culturale şi economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Un studiu privind percepţiile asupra drepturilor omului în Moldova, care a fost publicat marţi, 19 iulie, arată că în percepţia moldovenilor, drepturile lor sunt încălcate sistematic. Este vorba în mod special de încălcarea drepturilor la sănătate, protecţie socială şi la muncă.

„Datorită acestui studiu, vom înţelege mai bine ce gândeşte populaţia Republicii Moldova despre nivelul de respectare a drepturilor omului”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în Moldova.

În urma cercetării, s-a constatat că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, care necesită o atenţie deosebită din partea statului, dar şi a societăţii sunt: dreptul la sănătate, la protecţie socială, la muncă, dreptul la educaţie şi la un proces de justiţie echitabil.

Dreptul la protecţie socială este înălcat din cauza faptului că salariile, pensiile, ajutorul social şi îndemnizaţiile sunt prea mici.

Totodată, s-a stabilit că persoanele cu dizabilităţi fizice sau psiho-sociale nu sunt suficient protejate.

Mai mult ca atât, majoritatea respondenţilor nu au încredere în justiţie, din cauză că aceasta ar fi coruptă şi selectivă.

Moldoveni spun că cele mai respectate drepturi, sunt dreptul la libera circulaţie, la proprietate, la libertatea de conştiinţă, dreptul la religie, dreptul de a alege şi de a fi ales, dreptul la întruniri, dreptul la informaţie şi dreptul la libera opinie.

Oamenii consideră că cel mai des drepturile le sunt încălcate de Guvern, Parlament, instituţi medicale, poliţie, judecătorii şi primării.

Studiul a cuprins un eşantion de 1015 persoane cu vârsta de la 18 ani în sus, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă a ţării. Marja de eroare este de 3,1%.

      

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite