Securitatea la locul de muncă. Indiferenţa angajatorului curmă viaţa angajatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 în Republica Moldova au avut loc 601 accidente la locul de muncă, dintre care 10% dintre acestea s-au soldat cu decesul angajaţilor. Principala cauză a tragediilor rămâne a fi atitudinea angajatorilor, care uită să evalueze gradul de risc al locului de muncă şi să le ofere angajaţilor condiţii sigure.

De Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în muncă, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, alături de Inspectoratul de Stat al Muncii a organizat o conferinţă naţională cu genericul „Securitatea şi sănătatea în muncă în Republica Moldova - realitate şi perspective de edificare a unei culturi de prevenire”. Instituţiile de profil din ţără au subliniat faptul că anual în Republica Moldova au loc în jur de 500 de accidente la locul de muncă, iar în prezent scopul primordial este instalarea unei culturi naţionale de prevenire al acestui fenomen.

Angajatorul nu este interesat de siguranţa lucrătorului

Directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), Igor Ciloci, a explicat pentru Adevărul Moldova în ce condiţii au loc cele mai multe accidente şi care sunt cauzele acestora. „În primul rând, întreprinderea nu evaluează riscurile de la locul de muncă. Pe angajator nu-l interesează ce pericole sunt la locul respectiv. Procesul de muncă este unul dinamic şi poate determina diferite circumstanţe, iar pe noi asta ne interesează - să depistăm cirumstanţele în care pericolul se poate dezlănţui. Ce înseamnă un accident de muncă? Este o vătămare gravă a organismului care poate provoca incapacitatea de muncă. Iar acest lucru duce la pierderea veniturilor pentru o perioadă nedeterminată de timp până la recuperarea victimei”, explică Igor Ciloci.

Angajatorul plăteşte despăgubiri şi indemnizaţii

În cazul în care angajatorul nu a întreprins nimic ca să evite o eventuală tragedie şi nu a respectat normele de securitate, legislaţia îl recunoaşte ca fiind vinovat. „În asemenea situaţii, angajatorul e obligat să plătească o indemnizaţie unică a cărei valoare este diferită, în funcţie de gravitatea accidentului. Pentru pierderea capacităţii de muncă, angajatorul plăteşte pentru fiecare procent al pierderii capacităţii un salariu mediu pe economie din luna precedentă întâmplării accidentului. În cazul în care, în urma accidentului victima îşi pierde viaţa, atunci angajatorul trebuie să plătească o indemnizaţie unică. Pentru fiecare an pe care decedatul nu l-a trăit până la vârsta de 62 ani, angajatorul e obligat să plătească un salariu mediu anual familiei acestuia. Suma este plătită o singură dată, fiind o indemnicaţie ce are caracter unic”, lămureşte directorul adjunct al ISM. Totodată, acesta mai spune că există şi alte instrumente de protecţie socială a celor care au suferit accidente la locul de muncă. „Avem Legea asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale care prevede anumite compensaţii, dar şi plata unei pensii pentru cei care au devenit invalizi. Vă daţi seama câte costuri poate suporta angajatorul doar pentru o neatenţie sau indiferenţă!”, afirmă Igor Ciloci.

Măsuri de securitate la locul de muncă

Igor Ciloci spune că măsurile de securitate la locul de muncă sunt, de fapt, foarte simple. „Depinde de ce gen de pericol ne pândeşte la locul de muncă. De exemplu, în instalaţiile electrice pericolul este electrocutarea, aşa că trebuie să fie luate măsuri ca salariatul să nu poată atinge în niciun caz firele de curent electric. Cum facem asta? Deconectăm instalaţia, asigurăm izolaţia firelor. În cazul construcţiilor pericolul este căderea de la înălţime. Aici trebuie să îngrădim spaţiile, semnalizăm locurile care prezintă pericol de cădere în gol, informăm salariatul despre aceste pericole, îl îndemnăm să fie atent. Contaminarea cu substanţele chimice este un alt potenţial pericol la locul de muncă care poate avea loc prin intermediul căilor respiratorii, prin atingere. În acest caz este nesesară purtarea echipamentului tehnic protector. Sunt măsuri simple, care stau la îndemâna oricui. Aşa se iniţiază procesul de asigurare a locului de muncă”, mai spune şeful adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii.

Industria prelucrătoare, cea mai periculoasă

În anul 2014, în sectorul industriei prelucrătoare au avut loc 14 accidente grave şi opt mortale. În construcţii, nouă persoane au suferit traume şi tot nouă şi-au pierdut viaţa. În agricultură au avut loc cinci accidente la locul de muncă, dintre care opt au fost mortale, iar în sectorul energiei electrice şapte accidente au fost grave şi două - mortale. De asemenea, la nivel mondial, în fiecare an, aproximativ 2,3 mln. de lucrători mor din cauza accidentelor la locul de muncă şi a bolilor profesionale. Urmările economice ale acestor accidente constituie circa 4% din PIB-ul mondial.

2998 de persoane s-au accidentat la locul de muncă în perioada 2004-2008

2696 de persoane au suferit traume la serviciu în perioada 2009-2013

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite