Riscul de a contracta virusul AH1N1 se va menţine până în luna martie în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu un grad sporit de îmbolnăvire sunt vaccinate. FOTO Adevărul
Persoanele cu un grad sporit de îmbolnăvire sunt vaccinate. FOTO Adevărul

Virusul gripal AH1N1 este agentul patogen principal depistat în cazurile de gripă în Republica Moldova. În prezent, în ţară numărul celor afectaţi de virus este în creştere, menţinându-se chiar şi pericolul de deces. Specialiştii afirmă că riscul de contracarare a virusului se va menţine până cel puţin în a doua jumătate a lunii martie.

Medicii recomandă că în primele 72 de ore de la apariţia simptomelor gripei, persoanele trebuie să se adreseze la doctor, deoarece preparatele antivirale au un efect mai mare.

Virusul gripal ameninţă până în martie

În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate două decese cauzate de virusul AH1N1. „Pentru sezonul 2015-2016 pragul epidemic este de circa 314 cazuri de infecţii respiratorii acute la 100.000 de oameni. În prezent, noi avem 279 de cazuri, de aceea ne menţinem sub pragul epidemic”, a precizat Constantin Spânu, directorul adjunct al Centrului de Sănătate Publică din Republica Moldova.

Tot el a preconizat cum vor evolua lucrurile în timpul apropiat. „Până când ne aflăm în starea de ascendenţă, de sporire a morbidităţii. În viziunea noastră, cel puţin încă o săptămână-două ne vom afla în faza de sporire, apoi vom atinge apogeul. Ulterior, vom intra într-o fază de subplatou care va dura cel puţin două săptămâni şi cred că în prima jumătate a lunii martie, dacă nu intervine altă tulpină pandemică, intrăm în faza de descendenţă. Adică de azi şi până cel puţin în a doua jumătate a lunii martie ne vom confrunta cu riscul de a contracta această infecţie”, a adăugat specialistul.

Cum deosebim răceala de gripă?

Constantin Spânu ne-a spus că nu există un diagnostic precis care ar identifica virusul gripal imediat. Totuşi, el a precizat că dacă persoana constată brusc că are febră înaltă de la 38,5 la 40 de grade Celsius, dureri de cap puternice, cefalee, dureri în gât, dureri ale globilor oculari, indispoziţie totală, dureri în articulaţii, este semn că posibil se confruntă cu o infecţie gripală.

Ministerul Sănătăţii a primit o donaţie de 150.000 de doze de vaccinuri antigripale, care au fost injectate persoanelor cu risc sporit de a se îmbolnăvi. „Printre ei se numără copiii bolnavi, copiii din instituţiile de tip internat, bolnavii de tuberculoză, de diabet zaharat, de cancer sau de patologii cardiovasculare. De asemenea, au fost vaccinate contingentele de la vamă, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ai Armatei Naţionale şi grănicerii”, a specificat reprezentantul CNSP.

Când trebuie contactat medicul

Atunci când depistează primele simptome ale gripei, unii oameni încearcă să se trateze acasă cu reţete tradiţionale, evitând preparatele medicamentoase. „Ceaiurile sunt remedii populare foarte bune, dar sunt recomandate pentru persoanele sănătoase şi pot fi utilizate pentru a fortifica sistemul imun. Totuşi, accentul se pune pe tratamentul medical specific. De aceea, se cere ca în primele 72 de ore de la apariţia simptomelor de boală să fie anunţat medicul, deoarece preparatele antivirale recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au efect bun în primele 72 de ore, mai târziu randamentul lor scade”, avertizează Constantin Spânu.

Măsuri de prevenire a infecţiei gripale

Pentru a evita infecţia cu virusul gripal, medicii recomandă un stil sănătos de viaţă. „Este indicat să evitaţi participarea la diferite manifestaţii publice unde infecţia poate fi contactată foarte uşor. Este de dorit ca atât în spitale, cât şi în aziluri de bătrâni să fie limitat accesul persoanelor străine pentru a reduce posibilitatea de pătrundere a infecţiei, mai ales că persoanele în vârstă sunt mai receptive la acest virus”, constată Constantin Spânu.

O situaţie similară Republicii Moldova privind virusul gripal este înregistrată şi în Armenia, Georgia şi Ucraina.

„Din păcate avem două cazuri de deces a două femei în vârstă de 55 şi 66 de ani din raionul Teleneşti, care au survenit din cauza adresării tardive la medic, când deja erau complicaţii severe. Aceste persoane trebuiau în primul rând vaccinate, deoarece sufereau şi de alte boli preexistente. Dar posibil femeile au refuzat să se vaccineze”.                                  Constantin Spânu, directorul-adjunct al CNSP
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite