FOTO Cum se răcoresc moldovenii la piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul mediu
pentru o zi petrecută la o piscină din capitală este de aproximativ 100 de lei. FOTO Alexandru Tarlev
Preţul mediu pentru o zi petrecută la o piscină din capitală este de aproximativ 100 de lei. FOTO Alexandru Tarlev

Piscinile din Chişinău sunt multe, diferite şi foarte căutate pe timp de vară. Unele nu se deosebesc deloc de cele ale hotelurilor all-inclusive din Turcia sau Grecia, altele însă au nevoie de reparaţii substanţiale. Preţurile sunt destul de accesibile, iar oamenii spun că ar fi dispuşi să scoată şi mai mulţi bani din buzunar doar să scăpe puţin de canicula „care ţi se pune pe suflet”.

În apa piscinelor din Chişinău se bălăcesc tot felul de oameni. De la micuţi de trei ani şi femei aflate în ultimul trimestru de sarcină, până la doamne în vârstă care nu se ruşinează să-şi expună corpul la soare. 

100 de lei pentru o zi la piscină 

Preţul mediu pentru o zi petrecută la o piscină din capitală este de aproximativ 100 de lei. De regulă, în complexele sportive şi în hoteluri preţul este mai mare, de aproximativ 250 de lei. Majoritatea moldovenilor însă aleg prima variantă. „La noi vin zilnic în jur de 1.000-3.000 de oameni. Intrarea este de 80 de lei, iar 20 de lei costă şezlongul. Copiii de până la patru ani intră gratis. Sămbătă, duminică şi luni avem cei mai mulţi clienţi”, spune Anghelina Dianova, administratorul unei piscine din capitală.

piscine chisinau

Astfel, pentru 100 de lei oamenii primesc un şezlong, iar celelalte produse de igienă le aduc de acasă. Piscina pe care am vizitat-o este de fapt o „Megapiscină” situată pe teritoriul centrului comercial, „Megapolis”.  Apa de un albastru strălucitor, muzica de pe fundal şi barul de unde îţi poţi lua un suc amintesc de atmosfera plajelor din străinătate. Tabloul este unul firesc, în timp ce bătrânii şi-au tras şezlongurile la umbră, tinerii se prăjesc la soare, iar iubiţii se hârjonesc în apă. 

piscine chisinau

WI-FI gratuit şi grătar pe marginea piscinei

Piscina de la Megapolis are un bar şi un supermarket. „Se vinde îngheţată, sucuri, bere şi tot felul de gustări. Nu vindem însă băuturi alcoolice tari. Clienţii pot comanda mâncare pe teritoriu sau pot ieşi la masă undeva”, spune Anghelina. Administratorul asigură că apa este filtrată în fiecare zi, iar normele de igienă sunt respectate.

„Avem un medic pe teritoriu gata să intervină în orice situaţie. Avem cea mai curată apă, nu am primit plângeri”, afirmă tânăra. Această piscină oferă şi un spaţiu special amenajat pentru grătar. „Închirierea spaţiului pentru o zi costă 200 de lei, masa este pentru 10 persoane. Fiecare persoană mai plăteşte şi intrarea de 80 de lei. Astfel se pot bucura şi de răcoarea apei din piscină, pe lângă masa copioasă pe care o pregătesc”, afirmă Anghelina. „Reţeaua WI-FI poate fi folosită în mod gratuit!”, mai precizează tânăra.

piscine chisinau

„Condiţii normale”

Pe Maria Cuciaş am observat-o din primul moment. Cu o burtică imensă, femeia se relaxa la soare. „Vreau să prind un bronz frumos înainte de a naşte”, spune ea. Deşi se află în ultimul trimestru de sarcină, nu e deranjată de temperaturile ridicate. „E prima dată când vin la piscină  însărcinată. Îmi place. E curat, apa e călduţă, iar preţul accesibil”, crede femeia. Şi Varvara Golimaz vine pentru prima dată la o piscină din Chişinău. „Condiţiile sunt normale. Soare avem, apa e curată, deşi încerc să nu intru în bazin fără a folosi ulei de corp. Îmi pregătesc pielea înainte de vacanţă. Voi pleca la mare în Bulgaria”, spune Varvara.

piscine chisinau

Maria Cuceaş spune că vrea să prindă un bronz frumos înainte de a naşte

Piscină privată vs bazin de stat

Printre mulţimea de piscine luxoase, se găsesc şi dintre cele care au nevoie de reparaţii importante, acestea însă nu sunt pustii. Este şi cazul bazinului „Dinamo”, care se află în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne. Aici, clienţii îşi întind prosoapele jos, îşi aduc sticla cu apă de acasă şi înoată în apa verzuie. „Culoarea e aşa din cauza teracotei. Nu a fost schimbată de vreo 20 de ani”, explică Igor Secu, directorul complexului sportiv care a fost construit acum mai bine de 30 de ani.

Deşi condiţiile sunt ceva mai simple, iar aspectul estetic aminteşte de perioada sovietică, zilnic aici vin să înoate până la 300 de oameni. „Este singurul bazin pentru antrenamentele sportivilor de performanţă. O oră de înot costă 30 de lei, iar un abonament lunar, 300 de lei. Copii până la şase ani nu plătesc”, spune directorul. Acesta se plânge de lipsa investiţiilor şi de starea deplorabilă a acoperişului complexului sportiv. „Noi înţelegem că statul nu are bani, dar e nevoie urgentă de reparaţia acoperişului. Avem însă clienţi fideli care se simt foarte bine aici. Apa e curată şi e filtrată zilnic. Cine cunoaşte, alege bazinul nostru”, afirmă Igor Secu. 

piscine chisinau

„E cel mai ieftin”

„Nu e aranjată cum trebuie, dar ce poţi face?”, spune doamna Natalia în timp ce iese din bazin. Ne atenţionează să nu-i facem poze pentru că „e plină şi bătrână”. „Fără camere, sunt grasă şi bătrână!”, ne porunceşte femeia râzând. Aceasta recunoaşte că starea bazinului nu este cea mai bună şi nici aspectul estetic nu te atrage prea mult, dar în schimb preţul este avantajos. „Aici lumea vine să înoate, apa e bună şi există disciplină. Putem scăpa de căldura care parcă ţi se pune pe suflet. Pentru reparaţii, trebuiesc bani. Dar ei nu-s”, concluzionează femeia înfăşurându-se într-un prosop. 

piscine chisinau

La bazinul „Dinamo” se ţin şi lecţii de înot. Olga Gram este unul dintre antrenori şi afirmă că celor mici le place tare mult să se bălăcească în apă. „Lor le place mai mult să se joace decât să înveţe tehnici de înot. Este un sport foarte sănătos. Creste frecventa cardiaca si stimuleaza circulatia. În timpul înotului, toate grupele musculare sunt puse în mişcare simultan, provocând organismul la un antrenament total. Este folositor în special pentru persoanele obeze, gravide, pentru cei cu probleme articulare şi de spate. Are o influenţă pozitivă asupra plamânilor şi este folositor pentru adulţii şi copiii cu astm”, explică antrenoarea. 

piscine chisinau

Atenţionările medicilor

Specialiştii în sănătate publică avertizează că apa din bazine poate provoca o serie de infecţii dacă nu este tratată corespunzător. Una dintre cele mai dese afecţiuni este cea cunoscută sub numele de ciuperca piciorului. Tot la nivelul piciorului pot apărea verucile sau negii, care provoacă durere şi nu pot fi înlăturaţi decât prin cauterizare. O altă micoză care poate fi căpătată la piscinele publice este onicomicoza sau ciuperca unghiilor, care apare cu predilecţie la unghiile picioarelor. Deşi nu este dureroasă, onicomicoza este inestetică şi, dacă nu este tratată în timp util, poate duce la pierderea unghiei.

piscine chisinau

Scăldatul în bazine mai poate duce la apariţia iritaţiilor pielii sau a acneei. Uscăciunea ochilor – xeroza - şi conjunctivita sunt probleme des întâlnite după o baie în piscină. Conjunctivita se manifestă prin înroşirea ochilor, mâncărime, lăcrimare abundentă şi secreţie mucopurulentă alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor şi în colţurile ochilor. Conjunctivita poate fi prevenită şi dacă evităm să ne ştergem la ochi sau pe faţă cu mâinile murdare sau transpirate.

Fotografii de Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite