Refugiaţii din Moldova provin din Asia şi Ucraina. „Cererile sunt respinse dacă solicitantul face parte dintr-un grup terorist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea refugiaţilor preferă să locuiască în zone urbane. FOTO Arhivă Adevărul
Majoritatea refugiaţilor preferă să locuiască în zone urbane. FOTO Arhivă Adevărul

Republica Moldova este o ţară de tranzit pentru fluxuri migraţionale mixte. Numărul persoanelor care solicită protecţie este în creştere, mai ales pe fondul crizelor din Siria şi Ucraina. Dacă în anul 2011 au fost înregistrate 72 de cereri de azil din partea cetăţenilor străini, în 2014 cifrele au atins un record de 245 de cereri, precizează reprezentanţii Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor care este marcată anual pe data de 20 iunie, reprezentanţii Biroului de Migraţie şi Azil, reprezentanţi ai Direcţiei Refugiaţi din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, primari, judecători şi alte persoane interesate de protecţia refugiaţilor din Republica Moldova s-au întrunit astăzi pentru a atrage atenţia oamenilor la milioanele de refugiaţi din lume.

Refugiaţii sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza războaielor, a conflictelor, a persecuţiilor. La 31 mai 2015, în Republica Moldova erau înregistraţi 413 refugiaţi sau persoane cu statut umanitar, în timp ce alţi 144 solicitanţi de azil erau în aşteptarea unei decizii judecătoreşti. Cele mai multe solicitări de azil vin din partea cetăţenilor din Siria, Ucraina, Armenia, Afganistan şi Irak. Circa 60-70% din cereri sunt acceptate. Cererile sunt respinse atunci când solicitantul face parte dintr-un grup terorist.

„Beneficiile persoanelor care se refugiază în Republica Moldova este faptul că aici nu sunt supuşi riscului de a fi persecutaţi, iar viaţa lor este în siguranţă”, a declarat Traian Ţurcanu, şeful Biroului Naţional UNHCR în Moldova. Dintre persoanele refugiate în ţara noastră, 21 au obţinut cetăţenia Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite