Proiectul de lege care a „revoluţionat” Parlamentul de la Chişinău: crearea parcurilor IT. Când intră în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile IT din Republica Moldova vor fi scutite de mai multe impozite, vor fi verificate de stat cel mult o dată la trei ani şi vor avea posibilitatea să beneficieze de mijloacele financiare din fondurile de risc create cu implicarea Guvernului. Sunt principalele facilităţi prevăzute în noua lege privind crearea parcurilor din industria tehnologiei informaţiilor, adoptată de Parlament în prima lectură.

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, care este autorul proiectului, scopul legii constă în crerea premiselor necesare pentru impulsionarea dezvoltării acestei industrii orientate la export, prin crearea locurilor de muncă cu valoare adăugată înaltă şi atragerea investiţiilor autohtone şi străine.

Parcul IT va fi o structură virtuală, iar rezidenţi ai parcului pot fi persoanele juridice şi fizice înregistrate în Republica Moldova în calitate de subiecţi ai activităţii de întreprinzător. Aceştia vor trebui să încheie un contract cu administraţia parcului, care va fi un organ de stat instituit prin hotărâre de Guvern.

Printre genurile de activitate care vor putea fi efectuate în parcul IT se numărăr cele de realizare a softurilor la comandă, de editare a jocurilor la calculator, de editare a altor produse software, de management a mijloacelor de calcul, de prelucrare a datelor, administrare a paginilor web şi alte activităţi conexe.

Potrivit ministrului de resort, Pavel Filip, pentru a facilita crearea şi activitatea parcurilor, autorităţile au stabilit un şir de stimulente pentru rezidenţi. Astfel, aceştia vor achita un impozit unic în mărime de 7% din venitul obţinut din vânzări. Această taxă va cuprinde impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale şi medicale, taxele locale etc. De asemenea, rezidenţii vor fi scutiţi de plata taxelor vamale şi TVA la importul monitoarelor, tehnicii de calcul, echipamentului de reţea sau accesorii necesare pentru desfăşurarea activităţii. Totodată, autorităţile promit că vor efectua controale de stat asupra activităţii de întreprinzător cel mult o dată la trei ani.

Proiectul de lege a fost votat de majoritatea deputaţilor prezenţi în sală. Aceştia au calificat proiectul ca fiind „unul revoluţionar pentru Republica Moldova”.

Parcul IT va avea şi o perioadă de activitate. Aceasta nu va putea depăşi perioada de 10 ani. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite