Preotul Borşevschi: „Mâncarea de la Paşte e binecuvântată, nu sfinţită. Altfel, ar trebui să mâncăm ouăle cu tot cu coajă, iar mielul cu tot cu oase”
0Masa de Paşte trebuie să înceapă cu ciocnirea ouălor roşii, oul roşu simbolizând viaţa. Ciocnim ouă în mărturia că a Înviat Hristos, spune parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi, citat de IPN. Culoarea roşie semnifică bucurie. Astfel se îmbrăcau împăraţii, iar pentru noi este bucurie pentru că îl avem pe Iisus Hristos.
„Toate bucatele de Paşti, inclusiv carnea de miel, trebuie mâncate cu ierburi amărui, ca hreanul, muştarul, usturoiul deoarece Hristos a suferit amărăciunea patimilor înainte de răstignire, dar şi a trădării de către apostolii săi, care l-au lăsat singur. Îi rog tare mult pe credincioşi să nu se ghiftuiască, pentru că mai mare păcat ca acesta nu este”, a spus Pavel Borşevschi.
După masă, în ziua de duminică, în toate locaşurile sfinte se face Vecernia Mare, se citeşte Evanghelia care ne vorbeşte despre faptul că Hristos a Înviat din morţi. Biserica este îmbrăcată în haină roşie, în semn de bucurie. Toată Săptămâna Luminată bisericile şi porţile împărăteşti sunt deschise, ceea ce simbolizează că Raiul este deschis pentru toţi, numai cei care nu vor nu intră în Rai. Toată săptămâna va fi făcută aceeaşi Liturghie, cu aceleaşi cântări ca în ziua de Paşti. Chiar dacă trecere cineva în lumea celor drepţi, rânduiala se face ca în ziua de Paşti, fără bocete şi disperări, pentru că Hristos a Înviat din morţi.
„Mâncarea de la Paşti este binecuvântată, nu sfinţită. Dacă ar fi sfinţite, ar trebui să mâncăm ouăle cu tot cu coajă, iar mielul cu tot cu oase. Le binecuvântăm ca să nu fie o simplă mâncare şi băutură, dar să fie întru slava lui Dumnezeu, mai ales când împărţim cu aproapele nostru”, a mai spune preotul.
Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” precizează că lumina care este adusă de creştini în dimineaţa Învierii, este ca oricare alta din biserică. Pentru creştini lumina adevărată este Sfânta Împărtăşanie, care scoate din întuneric sufletul nostru. Cei care nu au reuşit să se împărtăşească pe parcursul postului Paştilor, o pot face pe tot parcursul anului, în fiecare duminică. „Dacă nu ne împărtăşim o dată la 3 duminici, nu mai suntem creştini. Noi ne-am lepădat de Hristos. Obiceiul de a se împărtăşi doar în Postul Mare vine de pe vremea sovietică, când existau restricţii, iar oamenii încercau măcar o dată pe an să se împărtăşească”, a precizat preotul.
Totodată, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” a specificat că în primele secole, creştinii se împărtăşeau la toată trapeza. Nu este bucuria Paştilor deplină, dacă nu ne împărtăşim, chiar şi în săptămâna luminată. „Chiar dacă mâncăm de dulce, putem să ne împărtăşim pentru că nu hrana ne opreşte de la împărtăşanie, dar păcatele. Este tare bine ca până la Cincizecime creştinii să se împărtăşească deoarece sunt ajutaţi de toţi apostolii, care au fost lăsaţi în Ierusalim de către Iisus Hristos, până la Înălţare”, a mai spus preotul Pavel Borşevschi.
Sursa: IPN