Persoanele cu dizabilităţi au votat cu greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiile de votare nu au fost dotate cu rampe pentru
persoanele în scaun cu rotile. FOTO Arhivă Adevărul
Secţiile de votare nu au fost dotate cu rampe pentru persoanele în scaun cu rotile. FOTO Arhivă Adevărul

Persoanele cu dizabilităţi s-au confruntat cu mari probleme în încercarea de a-şi exercita dreptul de vot la alegerile locale din 14 şi 28 iunie. Organizarea celor două scrutine electorale a eşuat din acest punct de vedere întrucât secţiile de votare, în special cele din localităţile rurale, nu au fost amenajate corespunzător pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, de auz sau de văz.

Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi a organizat monitorizarea a 70 de secţii de votare din ţară din perspectiva respectării dreptului la vot al persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, observatorii au sesizat faptul că sediile secţiilor de votare nu au fost accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, informaţiile despre alegeri au fost redate într-un limbaj prea complicat pentru cetăţenii cu dizabilităţi mintale, iar mărimea scrisului era prea mică pentru cei cu dizabilităţi de vedere.

De asemenea, membrii birourilor electorale nu au fost în stare să comunice cu persoanele cu deficienţe de auz, au concluzionat observatorii Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi.

Rampele de acces lipseau, iar uşile erau înguste

Olga Cenuşă, director de proiect în cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, a prezentat mai multe imagini de la secţiile de votare, în care se vede că infrastructura acestora este necorespunzătoare şi nu a permis persoanelor în scaun rulant să ajungă la urnele de vot. În unele cazuri, pentru a ajunge la secţiile de votare oamenii au fost nevoiţi să treacă de mai multe scări în lipsa unei rampe de acces.

„Pe alocuri, erau amplasate nişte şine, dar ele nu puteau fi utilizate. Rampele de acces ar fi fost necesare nu doar pentru persoanele în scaun rulant, ci şi pentru părinţii care au venit la vot purtând copiii în cărucioare. Astfel, părinţii au lăsat cărucioarele afară şi au intrat să voteze cu copii mici în braţe”, explică Olga Cenuşă. Alte incomodităţi au fost create de uşile prea înguste, pe alocuri fiind şi de 70 cm.

Un primar a construit o rampă de acces

Ion Balan, observator naţional în localitatea Ştefăneşti, raionul Floreşti, a comunicat că în această localitate la secţia de votare nu exista o rampă de acces. Observatorul a mers însă la primarul localităţii, cu patru zile înainte de alegeri şi i-a solicitat construcţia uneia. „Primarul s-a adeverit a fi destul de deschis, a cerut ajutor ca să i se explice cum trebuie să fie construită corect şi în ziua alegerilor rampa putea fi utilizată. A fost construită foarte rapid. Am rămas surprins”, spune Ion Balan. Totodată, observatorii au atras atenţia şi asupra faptului că persoanele cu dizabilităţi nu pot ajunge nici în instituţii publice precum biblioteci, centre culturale, grădiniţe şi şcoli, deoarece acestea nu au infrastructura adaptată.

Situaţie mai bună în capitală

Victor Koroli, expert în dezvoltarea Raportului privind respectarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilităţi în timpul alegerilor locale 2015, a precizat că s-a încercat şi colectarea informaţiei statistice, precum numărul de persoane cu dizabilităţi din localităţi, tipul de dizabilitate şi alte informaţii, însă autorităţile publice locale nu deţin astfel de detalii. Potrivit monitorizării, din 70 de secţii de votare, doar 15 au infrastructura accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi, la intrare doar opt sunt accesibile, iar în interior doar nouă erau amenajate corespunzător necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi. Victor Koroli a subliniat că situaţia este proastă practic în toate localităţile rurale, fiind mai bună doar în capitală.

Monitorizarea a avut loc în cadrul proiectului „Participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa politică şi publică”, susţinut de ambasada SUA la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite