ONG-urile cer 2% din impozite, Guvernul ezită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Guvernarea este chemată să elaboreze neîntârziat mecanismele necesare pentru funcţionarea Legii privind consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile, cunoscută ca şi legea 2%. În lipsa acestor mecanisme, organizaţiile neguvernamentale nu pot beneficia la modul real de susţinerea oferită de către cetăţeni, transmite IPN.

Legea respectivă oferă persoanelor fizice şi juridice dreptul de a direcţiona organizaţiilor neguvernamentale până la 2% din impozitul pe venit plătit statului. Andrei Brighidin, director dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene, a spus că implementarea acestei legi va permite organizaţiilor neguvernamentale să beneficieze de mai multă finanţare în realizarea activităţilor statutare. Este vorba despre organizaţii care desfăşoară activităţi de utilitate publică, adică organizaţii care implementează anumite servicii, întreprind activităţi de monitorizare, educaţie, de susţinere a unor grupuri sociale dezavantajate.

În practică, mecanismul de implementarea cere ca autorităţile responsabile să elaboreze formulare care ar permite contribuabilului să susţină organizaţiile neguvernamentale. „Vrem să avem o claritate când şi în ce condiţii acest lucru se va întâmpla pentru că în lege au fost operate acele modificări care permit implementarea mecanismului, dar acesta urmează a fi concretizat prin intermediul unei hotărâri de guvern”, a adăugat directorul dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Antoniţa Fonari, a menţionat că ONG-urile, în special cele din comunităţi, cu bani foarte mici, au grijă de  copii, persoane în etate, victime ale violenţei, de ecologie etc. „Ele creează locuri de muncă, oferă o speranţă comunităţilor. 2% înseamnă să oferi fiecărui cetăţean posibilitatea să susţină ONG-urile”, a spus Antoniţa Fonari.

Acţiunea „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele şapte priorităţi”, în cadrul căreia sunt făcute 7 apeluri către guvernare, este anunţată de către CNP, Consiliul ONG, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Alianţa Anticorupţie, Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciu Public.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite