O moldoveancă la New-York. „Toţi studenţii de la economie vor să fie bogaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kimberly Evarista, tânăra cu origini moldoveneşti care a studiat economia la New York
Kimberly Evarista, tânăra cu origini moldoveneşti care a studiat economia la New York

Studii în unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale lumii, cumpărături pe faimosul Fifth Avenue şi plimbări pe gălăgiosul Wall-Street. Astfel arată vieţile multor studenţi care locuiesc în cosmopolitul New York. Cum se învaţă şi se trăieşte în capitala financiară a lumii, ne-a povestit o tânără care îşi are rădăcinile în Republica Moldova.

Să înveţi economie la o universitate din New York care se află şi foarte aproape de sectorul financiar al oraşului - Wall Street, este poate pentru mulţi visul american. Kimberly Evarista este o tânără care trăieşte acest vis. A studiat economia la Pace University, iar în prezent se află pentru prima dată în Republica Moldova după ce i s-a acordat o bursă Fulbright. Timp de un an va fi studentă la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova unde, totodată, îşi va elabora cercetarea cu privire la preferinţele consumatorului din ţara noastră. Este pe jumătate moldoveancă, tatăl fiindu-i originar din Republica Moldova. Chiar dacă nu a cunoscut ţara decât foarte recent, vorbeşte excelent limba română şi chiar găseşte Chişinăul un oraş mai „confortabil” decât New York City.

Spiritul competitiv american 

Kim ne spune că în sistemul de învăţâmânt din instituţiile americane s-a dezvoltat o puternică cultură competitivă între tineri. „În primul rând, trebuie să amintesc că New York este una dintre cele mai mari metropole din lume. Sunt foarte mulţi studenţi, iar între cei mai ambiţioşi dintre ei se naşte o competiţie zdravănă. Din experienţa mea, cei de la economie sunt chiar „agresivi” în dorinţa lor de fi cei mai buni. Acolo toţi tinerii vor să fie bogaţi şi, mai ales, sunt foarte motivaţi. Dacă văd o maşină de lux parcată la un colţ de stradă vor spune că într-o zi vor avea şi ei una la fel. E o nebunie!”, povesteşte tânăra. 

Kim vede Republica Moldova ca fiind o ţară liniştită, unde studenţii sunt destul de activi şi responsabili. În plus, în viziunea ei, pentru că oraşul Chişinău este atât de mic, e mai uşor să te faci remarcat. „New York este atât de aglomerat. Devine greu să te deosebeşti de restul lumii, chiar dacă munceşti mult. Într-un oraş mic cum este Chişinăul este mai uşor să fii mare. Dar într-un oraş mare, vei fi mereu mic”, afirmă Kimberly.

50.000 de dolari pentru un an de studii

În timp ce în Republica Moldova contractele de studii pornesc în unele universităţi de la 5.000 de lei şi ajung în altele la peste 20.000 de lei, în America pentru un an de studii, studenţii trebuie să plătească sume fabuloase. „La Pace University, am studiat economie şi în fiecare an am plătit 50.000 de dolari. Contractele la universităţile de stat sunt puţin mai ieftine, dar oricum rămâne o problemă acest aspect. Eu am luat un credit de la bancă ca să-mi pot plăti studiile şi aşa fac multe alte familii, în condiţiile în care şi acolo există oameni care nu o duc foarte bine. Preţurile sunt totuşi exagerate. Un lucru bun este faptul că te lasă să termini facultatea mai repede, dacă doreşti acest lucru. Eu am învăţat trei ani în loc de patru, pentru că am studiat şi verile, mi-am susţinut examenele şi, astfel, am scăpat de un an de învăţământ care m-ar fi costat încă 50.000 de dolari”, spune Kim.

SAT vs BAC

Dacă pentru elevii din Republica Moldova testul suprem este susţinerea examenului de Bacalaureat, cei americani au şi ei o bătaie de cap asemănătoare. Examenele SAT sau ACT reprezintă două teste standartizate acceptate în mare parte de toate universităţile din SUA, care reflectă pregătirea liceanului pentru studiile superioare şi cultura generală a acestuia. De obicei, testele cuprind, ca şi BAC-ul, întrebări din matematică, literatură, ştiinţe şi verifică aptitudinile de scriere, citire şi comprehensiune. „În liceu se învaţă pentru susţinerea examenelor SAT, doar dacă elevul vrea să meargă la facultate. Nu sunt teste obligatorii”, subliniază Kimberly. Totodată, tânăra spune că din ce a văzut şi a auzit despre modalităţile de predare de la noi, acestea sunt prea teoretizate. „În liceele şi universităţile din America se pune totuşi mai mult accent pe partea practică, pe auto-învăţare şi pe propriile preferinţe.  La liceu aveam cinci cursuri obligatorii ca matematica, istoria, limba engleză, ştiinţe şi educaţie fizică. În rest, aveam o varietate largă de cursuri opţionale. La fel a fost şi la universitate. Studentul are libertatea să aleagă cursurile la care vrea să meargă, în funcţie de ce îl pasionează”, explică Kimberly.

Elevii din Republica Moldova mănâncă mai sănătos

„Am observat că aici mâncarea este mai bună. Peste ocean,  elevii mănâncă în fiecare zi pizza, hamburgeri şi cartofi, pentru că mâncarea fast-food a fost întotdeauna mai ieftină. Poate că nu se pune mult accent pe o alimentaţie raţională, dar, în schimb, îmi amintesc că încă de la grădiniţă, educatorii ne învăţau multe lucruri practice, în special măsuri de siguranţă. Cum să avem grijă de noi, ce facem când rămânem singuri acasă sau intervin situaţii grave”, afirmă tânăra.

Nu se oferă mită şi nu se copiază

Fata, care a învăţat toată viaţa în SUA, spune că elevii şi studenţii nu se încumetă să ofere bani profesorilor. „În general, nu este acceptată o astfel de idee. Deşi, în liceul în care am învăţat, se zvonea că directorul instituţiei şi-ar fi cumpărat teza de doctor...”, îşi aminteşte Kim. Totodată, menţionează că o altă boală a elevilor moldoveni - copiatul - este un mare păcat pentru americani: „În general, nu se copie. Poate există excepţii, elevii sunt elevi peste tot în lume, dar pentru mulţi rămâne un lucru interzis”.

Republica Moldova este în Rusia

Kimberly povesteşte şi cum văd tinerii din Statele Unite ale Americii restul lumii. „Pe cât de multe ştiu unii, pe atât de puţine ştiu alţii. Colegii mei credeau că Republica Moldova se află în Rusia. Pe hartă puţini vor identifica ţara. Dacă le zic de România, atunci toţi se gândesc la vampiri. Unii nu vor şti să-ţi spună nici unde se află Canada sau Mexic”, mărturiseşte studenta.

Totodată, spune că mulţi americani nu sunt interesaţi de evenimentele ce nu respectă proximitatea spaţială: „Oamenii simpli nu sunt foarte informaţi despre conflictul din Ucraina, de exemplu, dar în acelaşi timp eu cred că mulţi îl vor recunoaşte pe Putin”, spune zâmbind Kim. „În viziunea mea, în SUA mai există discriminare faţă de persoanele de culoare. Chiar dacă oficial toată lumea spune că este ţara cea mai democratică şi liberă şi că toţi sunt acceptaţi, există nişte detalii care infirmă aceste susţineri. Sunt uşor ipocriţi la acest capitol”, spune Kimberly.

Kimberly Evarista a ajuns în Republica Moldova prin intermediul programului Fulbright. Acesta reprezintă un program de burse oferite în urma unei selecţii minuţioase pentru schimbul de experienţă dintre studenţi, oameni de ştiinţă, profesori, profesionişti şi artişti, fondat de Statele Unite ale Americii. Programul Fulbright este una dintre cele mai prestigioase la nivel mondial, care operează în peste 155 de ţări, inclusiv în Republica Moldova. Printre cei care au beneficiat de o bursă Fulbright, 53 de persoane au câştigat premiul Nobel, iar 78 au luat un premiu Pulitzer. Programul Fulbright oferă aproximativ 8.000 de burse anual.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite