Night of Art dă o mână de ajutor copiilor autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu autism îşi pot depăşi bariera de comunicare prin jocuri şi terapie specială: FOTO-simbol: Adevărul
Copiii cu autism îşi pot depăşi bariera de comunicare prin jocuri şi terapie specială: FOTO-simbol: Adevărul

Deja de zece ani, evenimentul de caritate Night of Art (Seara de Artă) dă şansa de a fi auziţi organizaţiilor care au nevoie de finanţare. În fiecare an, un comitet specializat selectează aplicaţiile beneficiarilor pentru a le da posibilitatea să se dezvolte. Anul acesta, şansa de a primi actul de caritate i-a revenit tinerei asociaţii a copiilor autişti din Moldova „SOS Autism”.

„Din lumina iluzorie spre realitatea vieţii”: acesta este genericul sub care îşi desfăşoară munca centrul „SOS Autism”. Acesta le dă copiilor bolnavi de maladia autismului o şansă de a se integra încă din 2008, însă până acum activează doar pe muncă de voluntariat fără un sediu fix. Simbolul autiştilor, recunoscut peste tot în lume, este un fragment de puzzle colorat în albastru. „Dacă noi vedem lumea ca un tablou integru şi realitatea este clară pentru noi, atunci copiii autişti văd lumea fragmentar şi trebuie să o adune ca din bucăţi de puzzle”, spune Aliona Dumitraş, preşedintele „SOS Autism” şi mamă a unui copil bolnav cu acest sindrom.

Aliona evocă nişte cifre îngrijorătoare: în lume se naşte un copil autist la 88 sănătoşi, iar în Moldova în 2010 s-au atestat 108 cazuri de autism diagnosticat, 100 dintre care în Capitală. Nu toate cazurile însă sunt calificate într-o statistică. „Adesea părinţii nu cunosc metodele de diagnostic sau nu dau atenţie acestei boli considerând-o un specific al caracterului copilului. Cert este că astăzi este un „lux” să ai un copil autist. Implicarea emoţională, dar şi financiară este foarte mare”, mărturiseşte Aliona. Asociaţia dispune doar de trei specialişti în traininguri de terapie, un curs anual fiind la preţul de 3.000 de euro, iar testul de diagnoză ridicându-se la taxa de aproape 3.000 USD.

„Dacă acum 20 de ani autismul era considerat o boală incurabilă, acum terapiile dau rezultate şi copiii au şanse la o viaţă independentă”, spune directoarea centrului. Margareta Timofti, cu a cărei susţinere se va desfăşura anul acesta Night of Art, la fel îi compătimeşte pe aceşti copii. „Ar fi mare păcat să trecem pe lângă ei, când de fapt îi putem ajuta să se deschidă şi să treacă peste bariera comunicaţională”, a spus prima doamnă. Sub patronajul ei va fi organizat astăzi lansarea unor lampioane albastre în centrul Capitalei, câte unul întru susţinerea fiecărui copil bolnav de autism.

Banii acumulaţi de la vânzările în cadrul Night of Art vor fi donaţi Asociaţiei „SOS Autism” şi vor fi utilizaţi pentru materiale promoţionale, ajutoare copiilor şi terapii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite