FOTO Mama unui micuţ cu autism: „Copilul meu nu m-a privit în ochi până la vârsta de 3 ani”

0
0
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului la Bistriţa FOTO: Bianca Sara
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului la Bistriţa FOTO: Bianca Sara

Acestea sunt cuvintele dureroase ale Monicăi Felecan, o mamă şi o asistentă medicală, care a hotărât să îşi spună povestea în revista „2 Elefanţi”, material special realizat pentru părinţii copiilor cu autism şi distribuit gratuit astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.


Asociaţia Autism Europa Bistriţa a încercat să marcheze Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului ridicând într-o dezbatere cu autorităţile locale problemele cu care se confruntă copii cu această afecţiune. Printre acestea se numără lipsa unui acces la servicii stomatologice, dentiştii bistriţeni refuzând de cele mai multe ori să trateze copii cu probleme.

De asemenea, astăzi a fost lansată şi revista  ”2 Elefanţi – o revistă despre autism”, dedicată părinţilor care au copii cu astfel de afecţiuni, în cadrul căreia Monica Felecan, asistent medical şi mamă de copil cu autism şi-a spus povestea şi problemele cu care se confruntă. Aceasta conţine şi sfaturile şi recomandările unor specialişti în domeniu.

 Asociaţia a încercat să crească conştientizarea în rândul bistriţenilor şi printr-o serie de jocuri tematice, dar şi printr-un târg caritabil de jucării. Manifestările se vor încheia în această seară la ora 20:00, când centrul istoric al municipiului va fi luminat în albastru.

Din anul 2007 în Bistriţa există Asociaţia Autism Europa Bistriţa care s-a dedicat trup şi suflet copiilor cu autism, ajutându-i pe părinţi să conştientizeze problemele cu care se confruntă cei mici, dar şi cu consiliere şi educare pentru a le face viaţa mai uşoară. 

Eforturile acesteia s-au materializat printr-un Centru de Resurse şi Referinţă în Autism  „Micul Prinţ”, dar şi printr-un seminar gratuit pentru părinţi susţinut de specialişti din Germania, sală de documentare cu literatură ce vizează copiii cu tulburări pervazive de dezvoltare sau încercarea de a integra în unităţile de învăţământ preşcolar de masă a copiilor cu autism.

Asociaţia de la Bistriţa, înfiinţată de o mamă cu un copil cu autism face treaba statului, care oferă lunar doar o indemnizaţie de 635 de lei, în condiţiile în care un copil are nevoie de terapie 8 ore pe zi, tradus în bani însemnând 1600 de lei zilnic. Statul oferă şi o oră de terapie recuperatorie pe săptămână, insuficientă pentru ca cel mic să progreseze şi să aibă şansa de a fi integrat în sistemul educaţional de masă.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este marcată în peste 10 oraşe din ţară, cu sprijinul Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.


Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri