Neînţelegerile, la ordinea zilei în cadrul şedinţelor CUC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa CUC din 5 februarie 2014 FOTO: Alexandru Tarlev
Şedinţa CUC din 5 februarie 2014 FOTO: Alexandru Tarlev

După ce la sfârşitul lunii ianuarie au anunţat că au reuşit să deblocheze discuţiile privind libera circulaţie în Zona de securitate, membrii Comisiei Unificate de Control continuă acuzaţiile reciproce atunci când discută despre situaţia din regiune.

Cu toate acestea, nici la ultima şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC) reprezentanţii Moldovei, Federaţiei Ruse şi Tiraspolului nu au mai ajuns să se înţeleagă asupra subiectelor din agendă.

Şedinţa din 5 februarie 2015 a fost prezidată de către copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse. În cadrul acesteia, delegaţia RM la CUC a propus, cu scopul de a evita iarăşi blocarea activităţii Comisiei, adoptarea a 14 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit la pachet, iar pentru alte 22 de rapoarte - să fie realizate analize în scris.

Discuţii contradictorii

Delegaţia moldovenească a propus ca în termen de două săptămâni, Comandamentul Militar Întrunit să efectueze o analiză amplă a problemelor care nu au fost incluse în rapoartele din perioada 18 iunie 2014 - 27 ianuarie 2015. Totodată, rezultatele examinării şi sugestiile de rigoare să fie raportate Comisiei Unificate de Control. Iniţiativa respectivă a generat discuţii contradictorii, fiind imposibilă atingerea unei poziţii consolidate în acest sens. Comisia a aprobat 14 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit.

„Acea informaţie care nu a intrat în rapoarte, conform fiecărei date, din cauza blocării prezentării observatorilor militari la posturile de pacificatori, trebuie analizată. Am vorbit la şedinţa trecută despre necesitatea unui asemenea raport, dar nimeni nu ne-a auzit. De aceea, credem că este nevoie de un raport în scris”, a declarat reprezentantul delegaţiei moldoveneşti.

Reacţia transnistrenilor

Delegaţia transnistreană (foto: Alexandru Tarlev) a avut o reacţie negativă şi neconstructivă faţă de propunerea delegaţiei Republicii Moldova şi a învinuit-o pe aceasta că a creat circumstanţele în care nu a fost posibilă adoptarea rapoartelor timp de şapte luni. „Este o prostie să facem o analiză a 22 de rapoarte. Ce fel de analiză vreţi să facem, ce să analizăm?”, a fost replica delegaţiei transnistrene.

Partea transnistreană a propus ca fiecare raport să fie citit în cadrul reuniunilor CUC şi pentru fiecare raport în parte să se ia o hotărâre. Delegaţia RM crede însă că o asemenea procedură ar duce la blocarea activităţii CUC încă pentru o perioadă foarte lungă.

În final, copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse a propus ca discuţiile pe marginea rapoartelor menţionate să continue la următoarea şedinţă a Comisiei, fapt agreat de către celelalte delegaţii.

Libera circulaţie în Zona de Securitate

Amintim că, în cadrul ultimei şedinţe a CUC, membrii comisiei au convenit să includă în agendă 45 de subiecte. Printre acestea se numără inclusiv aprobarea a 32 rapoarte ale Comandamentului Militar Unificat referitoare la situaţia din Zona de Securitate şi a „Planului măsurilor principale a statului major şi a contingentelor militare ale Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pentru anul 2015”.

Totodată, Biroul pentru Reintegrare anunţa că a fost aprobată includerea în agenda Comisiei şi a subiectului privind libera circulaţie în Zona de Securitate, subiect asupra căruia delegaţia moldovenească a insistat pe parcursul ultimelor şapte luni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite