După şapte luni, Chişinăul, Moscova şi Tiraspolul au deblocat negocierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La următoarea şedinţă CUC se va discuta despre libera circulaţie în Zona de Securitate FOTO: Alexandru Tarlev
La următoarea şedinţă CUC se va discuta despre libera circulaţie în Zona de Securitate FOTO: Alexandru Tarlev

Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) au găsit numitorul comun, pentru a include în agenda şedinţelor subiectul asupra căruia delegaţia moldovenească a insistat în ultimele şapte luni.

În cadrul ultimei şedinţe a CUC, care a avut loc pe 29 ianuarie în oraşul Bender, prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse, membrii comisiei au convenit să includă în agendă 45 de subiecte. Printre acestea se numără inclusiv aprobarea a 32 rapoarte ale Comandamentului Militar Unificat referitoare la situaţia din Zona de Securitate şi a „Planului măsurilor principale a statului major şi a contingentelor militare ale Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pentru anul 2015”, anunţă un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare.

Totodată, la finalul discuţiilor a fost aprobată includerea în agenda Comisiei a subiectului privind libera circulaţie în Zona de Securitate, subiect asupra căruia delegaţia moldovenească a insistat pe parcursul ultimelor şapte luni.

Acest lucru ar fi fost posibil graţie consultărilor din 27 ianuarie curent la nivelul co-preşedinţilor CUC din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene cu participarea reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE.

În acest context, delegaţia moldovenească a propus ca participanţii la şedinţele CUC să formuleze sugestii la subiectul libertăţii circulaţiei în Zona de Securitate pentru a fi incluse în eventualele decizii ale Comisiei, iar Comandamentului Militar Unificat - să examineze informaţia care nu a fost inclusă în rapoartele săptămânale. Propunerile au fost susţinute de către toate componentele Comisiei Unificate de Control.

Astfel, examinarea propriu-zisă a subiectului va avea loc săptămâna viitoare, când CUC va aproba deciziile corespunzătoare.

Delegaţia moldovenească crede că agrearea ordinei de lucru va conduce la reluarea activităţii Comisiei Unificate de Control în regim normal.

Amintim că subiectul privind circulaţia liberă în Zona de Securitate a fost iniţiat de reprezentanţii Chişinăului încă la şedinţa din 13 mai 2014, în contextul în care structurile transnistrene au generat un şir de provocări, cu scopul de a destabiliza situaţia în Zona de Securitate şi de a ignora Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, documente de bază ale operaţiunii de pacificare şi deciziilor CUC. De fiecare dată însă, şedinţa CUC era amânată fie la iniţiativa Tiraspolului, fie la cea a delegaţiei Federaţiei Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite