Moldovenii sărbătoresc la noapte Anul Nou pe stil vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La noapte, de pe 13 spre 14 ianuarie, este sărbătorit Anul Nou pe stil vechi. Conform tradiţiei, cete de colindători bat la porţi pentru a ura gospodarilor un an bun şi plin de belşug, iar mâine, 14 ianuarie, copiii vor umbla din casă în casă cu „semănatul” pentru a înmulţi darurile pământului. În schimb, gospodarii le oferă nuci, bomboane, colăcei şi bani, transmite IPN.

Pe 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini. În această zi se citesc rugăciunile Sfântului Vasile, care se citesc foarte rar. După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineaţă, preotul seamănă credincioşii cu seminţe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate şi prosperare în noul an. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe an, de sărbătorile împărăteşti şi în duminicile din Postul Mare.

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creştinilor ortodocşi pe stil nou şi vechi au apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul gregorian, menţinându-l pe cel iulian. Anul Nou pe vechi mai este marcat în Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia. Tradiţia de a întâmpina Anul Nou pe vechi s-a menţinut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca şi cea Rusă, continuă să trăiască după calendarul iulian, cât şi în unele cantonamente din Elveţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite