Moldovenii care au găzduit refugiaţi ucraineni vor primi un ajutor unic de 3.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tren cu refugiati din Mariupol ajunge in gara din Liov FOTO Profimedia

Familiile din Moldova care găzduiesc refugiaţi din Ucraina vor beneficia de un ajutor financiar unic. De asemenea, sprijin financiar lunar va fi acordat şi pentru refugiaţi, prioritate având persoanele cu dizabilităţi, cele în etate şi familiile cu mulţi copii.

Anunţul a fost făcut vineri într-o conferinţă de presă susţinută de către ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari, împreună cu reprezentanţii World Food Programme în Moldova şi UNHCR în Moldova, transmite IPN.

Reprezentantul interimar al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova, Francesca Bonelli, a declarat că oamenii din Moldova au dat dovadă de o solidaritate extraordinară în primirea unui număr mare de refugiaţi. Majoritatea sunt primiţi în case şi puţini rămân în centrele de plasament. Urmează să fie acordat sprijin pentru refugiaţi, iar prioritate vor avea familiile cu copii, persoanele în etate şi cele cu dizabilităţi. Fiecare refugiat va primi 2.200 de lei lunar.

Şeful reprezentanţei World Food Programme în Moldova, Cesar V. Arroyos, a spus că oamenii din Ucraina îşi caută adăpost în Republica Moldova şi ei nu au prea multe bunuri cu ei şi nici un plan de cazare. Autorităţile publice locale îi ajută amenajând centre, asigurând mese, astfel suportând costuri financiare. Dar pentru că o bună parte din refugiaţi sunt cazaţi în familii, s-a decis să fie acordată o plată unică în mărime de 3.500 de lei celor care au decis să-şi deschidă uşile caselor pentru refugiaţi. Banii vor fi cheltuiţi aşa cum consideră familia – pentru alimente, facturi, combustibil sau asistenţă medicală.

Criteriile de eligibilitate pentru suportul financiar urmează să fie publicate pe o pagină web care va fi adusă la cunoştinţa publicului. De asemenea, va fi precizat modul de aplicare pentru aceste plăţi. În procesul de depunere a dosarelor vor fi implicate şi echipe mobile. Se estimează că în decurs de câteva săptămâni să aibă loc procesarea cererilor şi admiterea beneficiarilor eligibili.

Ministrul Marcel Spatari a declarat că din donaţiile făcute pe conturile deschise de către autorităţi s-au alocat suplimentar 1,8 milioane de lei pentru autorităţile publice locale de nivelul unu şi doi care au creat centre de plasament temporar pentru refugiaţi. Este vorba despre APL din Criuleni, Stăuceni, Crocmaz din Ştefan Vodă, Anenii Noi, Copceag din UTA Găgăuzia, Ochiul Alb din Drochia şi Costeşti din Ialoveni. În total, pentru toate centrele până acum au fost alocate 23,2 milioane de lei. În total au fost creat 111 centre de plasament temporar , dintre care 14 au fost închise.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite