Moldovenii discriminează şi se simt discriminaţi. Iar locul femeii este la cratiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii cred că în Republica Moldova rata discriminării este înaltă, dar în acelaşi timp consideră că femeia este gospodina casei, bărbatul este capul familiei, şi foarte puţini dintre ei ar accepta ca o persoană infectată cu HIV să le fie prieten. Rezultatele au fost obţinute în urma efectuării unui sondaj elaborat de Institutul de Politici Publice privind percepţia cetăţenilor cu privire la fenomenul discriminării.

În urma interviurilor realizate faţă în faţă cu respondenţii s-a constatat că cele mai mari probleme pe care le au aceştia sunt salariile şi pensiile mici, locurile de muncă limitate, creşterea preţurilor, corupţia în sfera publică. Respondenţii cred în proporţie de 45% că discriminarea a sporit în ultimii cinci ani din cauza diferenţei dintre săraci şi bogaţi, pierderea unor valori morale şi a credinţei în Dumnezeu. Cei mai discriminaţi sunt persoanele sărace, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi mentale şi fizice, foşti deţinuţi, romii. Policlinica, poliţia, primăria discriminează cel mai des cetăţenii. 

Un capitol aparte în realizarea sondajului a fost rezervat pentru studierea atitudinii oamenilor faţă de persoanele infectate cu HIV. Fiind întrebaţi care este primul cuvânt la care se gândesc când aud de cei infectaţi, intervievaţii au enumerat : bolnav, compasiune, SIDA, pericol de infectare, narcomani, păcat, prostituţie, pervers. Moldovenii ar accepta ca cei infectaţi cu HIV să trăiască în Republica Moldova (39,3%), să le fie vecin (25,5%), să lucreze ca educator în clasa copiilor (8,2%), un membru al familiei să se casătorească cu o persoană HIV pozitivă (2,8%). Doar 16,1% dintre respondenţi ar cumpăra produse alimentare de la un vânzător despre care ştiu că este seropozitiv.

Sondajul a scos la iveală şi atitudinea oamenilor faţă de egalitatea dintre bărbaţi şi femei. Cei mai mulţi cred că în posturile de conducere sunt prea puţine femei. Peste 60% dintre intervievaţi cred că destinul femeii este să aibă grijă de familie şi gospodărie şi tot atâţia consideră că bărbaţii trebuie să facă muncile fizice grele. Aproape 80% dintre cetăţeni mai cred că bărbaţii pot educa copiii la fel de bine ca şi femeile, 53% cred că femeile şi bărbaţii sunt egali, 8% susţin că situaţia femeilor este mult mai bună decât a bărbaţilor, iar 15,3% gândesc că barbaţii o duc mai bine decât femeile.

Sondajul a fost  administrat în teren de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA în perioada 27 iunie – 8 iulie 2014. Eroarea maximală a sondajului este de 3%. Cercetarea s-a efectuat pe un eşantion cu volumul de 1070 de  persoane cu vârsta de peste 18 ani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite