GALERIE FOTO Micii întreprinzători din Chişinău au fost premiaţi pentru ideile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelaterie, hotel pentru animalele de companie sau fabrica de brioşe sunt numai câteva dintre iniţiativele copiilor.

Un grup de 26 de elevi, de la clasa I-a până la absolvenţi de gimnaziu, au demonstrat în cadrul primului concurs „Vreau să fie antreprenor“ că au idei de afaceri şi că chiar sunt în stare să câştige bani din acestea.
Mirela Alexa şi Laura Lisnic, din grupul de vârsta 10-14 ani, au prezentat proiectul „Antique Gelaterie“, ce presupune producerea îngheţatei, după o tehnologie proprie, şi comercializarea ei într-un local din Capitală. Preţul unei îngheţate este de 15 lei, iar degustarea organizată de cele două adolescente a demonstrat că îşi merită costul.

Muffins made in Moldova

Narghiz Velieva şi Fidan Musaeva, din acelaşi grup de vârstă, şi-au demonstrat conceptul de producere a brioşelor (muffins - prăjituri britanice). Fetele au demonstrat o bună pregătire economică, fiind elaborat produsul, modul de distribuţie, o denumire originală şi un plan de vânzări pentru cel puţin şase luni. Impresionat de ideea adolescentelor, Ruslan Cojocaru, proprietarul unei reţele de restaurante, le-a promis să le ajute în realizarea afacerii.

Patru băieţi s-au gândit să asigure consumatorii din Capitală cu legume ecologice de la o plantaţie pe care vor să o înfiinţeze la câţiva kilometri de Chişinău. „Vrem să cultivăm de la roşii şi castraveţi la mărar şi pătrunjel. Doar pentru seminţele necesare pentru plantarea a trei hectare cu legume avem nevoie de 148.000 de lei“, a spus Laurenţiu Bolea, unul dintre viitorii fermieri.

Eva Ciorici (10 ani) în schimb a avut o idee apreciată drept foarte actuală de businesmenii din juriul concursului: un hotel pentru câini. „Oamenii de afaceri călătoresc mult şi nu au cui să-şi lase animalele. Investiţia iniţială este de 50.000 de lei, dar sper să o recuperez în şase-şapte luni“, s-a arătat încrezătoare fata. Pentru a reduce din costuri, Eva planifică să angajeze în calitate de veterinar un student, care astfel va avea loc asigurat pentru a face practică.

În schimb Alexandru Ungureanu a impresionat juriul prin sloganul viitorului magazin de papagali: „Nu ai încă un papagal? Treci pe la Parrot Paw!“.

Alţii trei adolescenţi vor să realizeze revista on-line Teen Story. „Am analizat piaţa şi am constatat că nu există niciun portal specializat pentru adolescenţi. Îl vom face cu forţele proprii, iar restul costurilor sperăm să-l acoperim din vânzarea bannerilor publicitare“, a argumentat Uliana Suhanova.

„Prin organizarea de astfel de ateliere şi concursuri încercăm să popularizăm şi să stimulăm în rândul adolescenţilor spiritul de întreprinzător“, susţine Rodica Creţu, cofondatoarea Şcolii de business pentru copiii.

Pasiune ce poate aduce venit

Mai mulţi copii au transformat pasiunea pentru artă în potenţială afacere. Eva Slivinschi şi Mihaela Pila (ultima de 6 ani) modelează cu lut polimeric şi creează diverse bijuterii, pe care le comercializează. Un alt grup de copii şi-a vândut pe loc picturile. La fel au procedat şi producătorii de sucuri şi de limonade. În doar două ore vânzările totale au trecut de 2.000 de lei. Toţi copiii au primit premii băneşti şi cadouri de la sponsori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite