Drama unei fetiţe cu părinţi divorţaţi, în atenţia publicului de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadru din filmul „Milika”. FOTO: Valeriu Jereghi
Cadru din filmul „Milika”. FOTO: Valeriu Jereghi

Regizorul moldovean Valeriu Jereghi şi-a prezentat filmul de scurt metraj „Milika”. Premiera a avut loc aseară, 19 octombrie, de ziua de naştere a maestrului.

Lansarea scurt metraj-ului a avut loc la cinematograful „Gaudeamus” din Chişinău. La eveniment, au participat oameni de cultură, rude, prieteni şi locuitori din raionul Străşeni, baştina regizorului. Înainte de lansarea filmului, spectatorii au avut parte de un concert folcloric susţinut de colective populare din raionul Străşeni, dar şi o expoziţie de costume populare, covoare moldoveneşti, prosoape şi gastronomie locală.

Drama unei feţiţe rămasă în grija bunicii

Filmul prezintă povestea unei fetiţe care a rămas în grija bunicii după ce părinţii ei au divorţat. Fiecare şi-a refăcut viaţa personală, iar fetiţa încearcă să-şi întoarcă părinţii divorţaţi alături de ea. Rolul principal îl joacă fiica regizorului, Emilia Jereghi, care are şase ani. „Mi-a fost greu să fiu fetiţa unor părinţi divorţaţi, dar doream să-i arăt lui tata că eu pot juca în acest film. Eu când oboseam şi începeam să plâng tata spunea: Repede, haideţi echipa. Haideţi să filmăm că ea plânge acum. Şi ei începeau să filmeze, iar eu mă linişteam şi o femeie îmi punea apă pe ochi”, a spus Emilia. 

„Vrei să fi mama mea?”

Rolurile părinţilor divorţaţi l-au jucat interpretul Anatol Mârzenco şi avocata Violeta Gaşiţoi. Avocata Gaşiţoi este la prima experienţă de acest fel, nefiind actriţă, dar susţine că a fost uşor să lucreze alături de regizoul Valeriu Jereghi şi nu a putut să o refuze pe Emilia. „Acest om poate să-ţi explice exact ce vrea şi ce are nevoie de la tine, încât este uşor să-ţi joci rolul. Rolul a fost complicat pentru că eu sunt de căsătorită de 17 ani. Nu-mi închipuiam să joc acest rol pentru ca nu pot fi aşa o mamă. Eram la Curtea de Apel când am fost telefonată de maestrul şi mi-a zis că vrea să se vadă cu mine. Când am intrat în birou, Emilia a sărit la mine în braţe şi ma întrebat dacă vreau să fiu mama ei în film. Nu puteam refuza un copil”, spune Violeta Gaşiţoi.

Rolul bunicii fetei îl joacă mama regizorului, Teodora Jereghi, în vârstă de 90 de ani. Pe timpuri, Teodora Jereghi a fost cântăreaţă de romanţe şi muzică uşoară veche, iar în calitate de actriţă a jucat doar în roluri propuse de fiul său. „A fost frumos, nu era obositor. Fetiţa juca bine, are voce, auz muzical, făcea tot ce i se spunea. Am acceptat rolul pentru că e de la fiul meu. Am mai jucat în filmul Iona şi nu mai ţin minte”, spune bunica Teodora. 

Ne-a făcut cadou un film de ziua lui

Regizorul Valeriu Jereghi este la al 11-lea film din cariera sa cinematografică. Scurt-metrajul a fost realizat în exact un an de zile. Lucrările au început anul trecut tot de ziua de naştere a maestrului. Subiectul este social şi actual în orice colţ al lumii nu doar în Republica Moldova. „Sunt foarte fericit că avem astăzi un spectator atât de deschis pentru acest subiect de film, pentru că pelicula „Milika”, la fel ca şi „Arrivederci”, a apărut fără a fi făcută la comanda cuiva. Societatea a cerut să apară aceste filme ca să iniţiem un dialog pentru a vedea ce facem mai departe, având copii în situaţiile respective. Mesajul este acelaşi în ambele filme, iar după 7 ani nu s-a schimbat nimic. UNICEF îl are sub patronaj. Planificăm o colaborare serioasă cu UNICEF pe tema copiilor din Moldova, în urmă căreia vom realiza filme ce vor susţine aceşti copii. Noi ştim cum se fac copii, dar nu ştim ce să facem cu copiii mai departe. Rolul a fost scris pentru Emilia, l-am modelat ca să-i fie comod şi să fie un suflet nu un om îmbrăcat”, a menţionat regizorul.

Producţia cinematografică a fost realizată în colaborare cu case de producţie din Polonia, Franţa şi Ucraina. Filmările au avut loc în satul Butuceni, Orheiul Vechi. Înainte de lansare a ajus sub patronajul UNICEF. Potrivit producătorului general, Lilia Paul, bugetul a fost foarte mic pentru un film, aproximativ 10.000 de euro, dar au fost susţinuţi de foarte multă lume care le-au venit în ajutor cu ce au putut. 

Filmul „Milika” împreună cu „Arrivederci” pot fi vizionate la cinematograful „Gaudeamus” până pe data de 23 octombrie 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite