Copiii din Republica Moldova, loviţi şi îmbrăţişaţi de aceleaşi braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul copiilor va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului FOTO www.childrights.md
Raportul copiilor va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului FOTO www.childrights.md

Autorităţile şi persoanele responsabile nu reuşesc sau nu sunt competente în a proteja copiii de violenţă, au concluzionat minorii din Republica Moldova care au monitorizat respectarea drepturilor copiilor din ţară. Toate constatările au fost introduse într-un raport ce urmează a fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Copiii cred că violenţa poate fi întâlnită practic în toate mediile, cel mai mult însă la şcoală şi în familie. „Copiii din ţara noastră se confruntă deseori la şcoală, acasă şi în societate, în general, cu situaţii de violenţă. Asistenţii sociali şi poliţiştii nu reuşesc să facă faţă, iar profesorii nu se întreabă de ce unii copii nu vin cu săptămânile la şcoală sau de ce se comportă straniu. Copiii încep să înţeleagă de la vârste mici ce e violenţa şi ce e iubirea. Ei sunt loviţi şi îmbrăţişaţi de aceleaşi braţe”, afirmă Maria Harcenco din Anenii Noi, prezentă la atelierul de discuţii din 1-3 mai desfăşurat la Chişinău.

Membrii Grupului de Reflecţie şi-au început activitatea în luna iulie 2014, fiind susţinuţi de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului. Timp de 10 luni minorii au efectuat un studiu pentru a identifica problemele cu care se confruntă copiii din Moldova, au elaborat constatări şi recomandări privind respectarea şi încălcarea drepturilor la educaţie, la protecţie faţă de violenţă, abuz şi neglijare şi la sănătate.

Grupul format din 35 de adolescenţi din 12 raioane şi municipii, cu vârste cuprinse între 12-18 ani, inclusiv copii cu necesităţi speciale şi de etnie romă, are sarcina de a compila şi completa informaţiile din rapoartele de monitorizare ale altor grupuri de copii, elaborate din anul 2012 până în prezent.

Raportul copiilor va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului alături de raportul societăţii civile şi al Guvernului care şi-a asumat obligaţia de a raporta o dată la 5 ani cum se respectă drepturile copilului în ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite