Cine este doctorul moldovean care asistă gravidele din Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dorin Onofrei lucrează în două spitale de stat şi o clinică privată din Bruxelles şi din regiunea Charleroi Foto: Andrei Rizescu
Medicul Dorin Onofrei lucrează în două spitale de stat şi o clinică privată din Bruxelles şi din regiunea Charleroi Foto: Andrei Rizescu

Ginecologul Dorin Onofrei este unul dintre doctorii cu cea mai bună reputaţie printre imigranţii din estul Europei, deşi lucrează de numai trei ani în sistemul medical din Belgia.

Lucrează la două spitale şi un centru medical privat, în Bruxelles şi în oraşul Gosselies (regiunea Charleroi), a asistat sute de naşteri şi e cunoscut la Spitalul Universitar Brugmann - unul dintre cele mai prestigioase din ţara trufelor - drept medicul ginecolog care le îngrijeşte cu precădere pe pacientele din estul Europei. E vorba despre medicul moldovean Dorin Onofrei, originar din satul Izbişte, raionul Criuleni, care a plecat de la vârsta adolescenţei din Moldova, a învăţat medicina la Iaşi şi acum face chirurgie ginecologică şi asistă naşterile gravidelor în Belgia.

„În anul 5 de rezidenţiat am obţinut o bursă. Mi-am susţinut examenul de specialitate, apoi am venit la Bruxelles şi mi-am făcut anul de stagiu care m-a ajutat să mă integrez în sistemul medical belgian. În 2011, după echivalarea actelor de studii, am fost acreditat ca medic obstetrician şi ginecolog în Bruxelles“, povesteşte Dorin Onofrei, adăugând că e mai popular printre pacienţii din estul Europei deoarece, basarabean fiind, se înţelege perfect cu ei atât în limba română, cât şi în rusă.

Asigurare cu plata retroactivă

Ne-a dus cu maşina sa de teren la cabinetul medical privat unde lucrează, timp în care ne-a vorbit despre cum funcţionează sistemul de asigurări medicale din Belgia, dar şi cum sunt făcute programările pentru consultaţii. De exemplu, când mergi la medic, plăteşti consultaţia, iar apoi te duci cu bonul la compania care ţi-a emis poliţa şi îţi primeşti banii înapoi.

„Aici, dacă ai nevoie de-o investigaţie la 12 noaptea pentru o patologie, obţii imediat programarea. Nu cred că în Moldova beneficiezi de ea atât de rapid. Ca medic sunt obligat să-i dau pacientului un bon, la finalul consultaţiei, pe care-şi lipeşte o vignetă, iar compania de asigurare îi virează banii înapoi. Nu contează dacă pacientul vine într-o clinică privată sau publică. Beneficiază de aceleaşi servicii. Aici nu poţi să faci nu ştiu ce scheme, fiindcă din punct de vedere fiscal totul este înregistrat“, ne-a explicat medicul.

Apoi ne-a primit în cabinetul multifuncţional, pe care-l împarte cu un cardiolog şi un ortoped. A dat la o parte bicicleta medicinală, şi-a întins scaunul ginecologic şi paravanul de schimb şi le-a făcut semn să intre primilor săi pacienţi: o femeie însărcinată în luna a şasea şi soţul ei, ambii români. „În general, am în jur de 40 de naşteri pe an din familii de moldoveni. Aici nimeni nu-şi permite erori medicale, fiindcă un proces de malpraxis ajunge să coste între 5 milioane şi 12 milioane de euro“, a menţionat doctorul.

Sistemul medical moldovenesc, văzut de la Bruxelles

Când l-am întrebat dacă se gândeşte să revină în Moldova şi să lucreze aici, a devenit, pentru câteva clipe, tăcut. Apoi a vorbit despre corupţia din sistemul sanitar de pe ambele maluri ale Prutului şi salariile mici cu care medicii din ţară supravieţuiesc de la o lună la alta.

„Aici ca medic am o serie de facilităţi, la care nu aş renunţa pentru a mă întoarce să lucrez în Moldova sau în România “, a mărturisit Dorin Onofrei. „La stat primeşti mai puţin, fiindcă ţi se plătesc asigurările sociale. Dacă lucrezi la privat, poţi lua şi 10.000 de euro pe lună, din care trebuie să-ţi achiţi impozitele şi mai rămâi cu aproape 4.000. Lucrurile se vor schimba şi în Moldova. Totul depinde de cei care ne conduc, fiindcă ei trebuie să creeze un sistem performant, să-i remunereze pe medici astfel încât să nu mai existe şpaga“, a conchis medicul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite