Ce fac studenţii moldoveni în SUA. „Am câştigat de şase ori mai mult decât am investit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii pleacă în SUA pentru călătorii şi bani. FOTO Arhivă
Studenţii pleacă în SUA pentru călătorii şi bani. FOTO Arhivă

Mii de studenţi moldoveni pleacă în America în fiecare vară pentru a câştiga bani şi a călători, prin intermediul programului Work and Travel. Se pare însă că americanii s-au cam săturat de hoarda de studenţi sosiţi din Europa de Est care vorbesc o engleză dubioasă şi sunt răspândiţi în hoteluri, restaurante, pe plaje şi în cafenele.

Programul Work and Travel a fost iniţiat de guvernul Statelor Unite ale Americii în anii ’60 şi îşi propune să aducă mii de studenţi în SUA în fiecare vară, pentru a completa nevoia de forţă de muncă în perioada estivală. Cele mai multe joburi pe care le pot prinde tinerii sunt în restaurante, hoteluri, parcuri de distracţii. Coordonatorii de program susţin că munca nu este grea, nu e nevoie de calificări şi pentru că job-urile sunt sezoniere, programul de lucru este de obicei flexibil, iar bacşişul generos. 

Maria Dodon este studentă la Universitatea Tehnică din Moldova şi şi-a trăit visul american în această vară muncind timp de aproape patru luni într-un restaurant din Ocean City, Maryland. Tânăra ne spune dacă merită să plăteşti peste 2.000 de dolari pentru a ajunge în America şi a munci toată vara.

„În America găseşti tot ce vrei!”

Maria spune că a plătit aproximativ 2.000 de dolari pentru a-şi perfecta documentele necesare călătoriei şi pentru a cumpăra biletul de avion care costă în jur de 1.000 de dolari. „Prin noiembrie 2014, am început toate formalităţile. Este uşor pentru că se ocupă de tot compania, tu trebuie să mergi la Ambasada SUA doar pentru interviu. Am plecat pe 17 mai 2015 şi am revenit pe 15 septembrie”, povesteşte tânăra.

work and travel

Ea spune că America este ţara diversităţii din toate punctele de vedere. „În America găseşti tot ce vrei! Oamenii sunt foarte diferiţi. Întâlneşti chinezi, dominicani, bulgari, portoricani, oameni foarte deştepţi şi mai puţin deştepţi, oameni foarte bogaţi care se plimbă pe stradă pe lângă cei foarte săraci. E un contrast enorm. Faptul că vei cunoaşte o mulţime de oameni este probabil cel mai bun argument pentru a pleca”, afirmă Maria. Ea spune că partea negativă a unei asemenea aventuri ţine de latura emoţională. „Petreci aproape patru luni alături de oameni de care te ataşezi şi pe care probabil nu îi vei mai revedea vreodată”, crede studenta.

Câţi bani poţi face într-o vară

Unii tineri pleacă în Statele Unite cu gândul de a vizita cât mai multe locuri şi pentru a se distra, alţii pleacă exclusiv de dragul banilor. „Poţi face bani, dar nu acesta a fost scopul meu principal. Dorinţele studenţilor care ajung în SUA cu Work and Travel sunt diferite. Moldovenii în general lucrează, îşi iau puţine zile libere. Dacă nu cheltuiam o grămadă de bani pentru haine, mi-aş fi recuperat banii investiţi. Dar eu am cheltuit!”, spune amuzată Maria. Ea precizează că de obicei salariul minim e de 8-9 dolari pe oră, dar se poate câştiga şi 15 dolari pe oră. 

Vlad Carauş afirmă însă că a câştigat de şase ori mai mult decât a investit şi este încântat de experienţa sa din SUA. „Mi-am luat două joburi. Lucram de la 8 dimineaţă până la 10 seara. Cu o parte din bani mi-am luat maşină. Dacă eşti harnic faci mulţi bani. Eu aş mai face o facultate doar ca să mai pot pleca pe vară în America”, mărturiseşte Vlad care şi-a petrecut vara în statul Maine. „Americanii mi-au părut prietenoşi şi înţelegători. Ei nu au altă soluţie decât să ne accepte. În timpul verii sunt o mulţime de turişti, localurile sunt pline, ei au nevoie de forţe de muncă”, spune el.

work and travel

Hostess, dishwasher sau pre-cook

„Jobul meu principal a fost cel de hostess într-un restaurant cu o capacitate de 600 de clienţi. Trebuia să zâmbesc frumos, să salut oamenii, să-i conduc la masă. Lucram minim 32 de ore pe săptămână. Am lucrat ca dishwasher câteva zile. Cel mai oribil job!”, exclamă Maria. „De fapt, nu spălam vase, ci doar le aranjam în dulapuri. Am făcut muşchi la câtă veselă am ridicat pe rafturi în câteva zile. Am lucrat şi la un fast-food, nu a fost cea mai frumoasă experienţă. La fast-food salariile sunt mici. Celelalte joburi mi le-am găsit singură, compania nu te ajută”, povesteşte Maria. 

La rândul său, Vlad Carauş ne destăinuie că a spălat vase într-un restaurant, iar într-un alt local a lucrat ca şi pre-cook, adică pregătea alimentele înainte ca acestea să fie gătite. 

Adriana Bradu, manager de program la una dintre companiile Work and Travel, spune că există anumite joburi interzise pentru studenţi. „Studenţii nu au voie să muncească în casa cuiva sau pentru cineva  personal. Totodată, turele de noapte nu sunt recomandate. Studentul poate munci de la ora 6 dimineaţa până la 10 seara”, explică Adriana. „Nu vă pot spune exact numărul total al studenţilor care pleacă. Sunt în jur de 2.000”, precizează ea.

Percepţiile moldovenilor despre americani

„Oamenii sunt diferiţi. Mi s-a părut că se enervează repede. Şefii mei nu au fost răi, dar înjurau la greu! În general, se fumează multă iarbă”, mărturiseşte Maria. În viziunea ei, americanii au obosit de valul studenţilor străini care le acaparează ţara. „Părerea mea e că ei s-au săturat de toţi studenţii din Europa de Est care vin în America fără a cunoaşte bine engleza şi cu un accent foarte ciudat. Unii vorbesc o engleză că aproape e română curată”, ironizează tânăra. Ea spune că la sfârşit de vară a mers în New York şi în Washington şi afirmă convinsă că aplicaţia Google Maps e vitală în oraşe atât de mari. „Acolo tinerii duc o viaţă zbuciumată şi trăiesc visul american. După muncă merg la petreceri care durează până în zori”, afirmă studenta. Maria îşi aminteşte că a cunoscut un american care nu auzise niciodată de Republica Moldova şi, mai mult, credea că Europa este o ţară şi nu un continent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite