Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin consultaţii medicale făcute regulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile pot evita apariţia cancerului de col uterin prin vizitele regulate la medic Foto: Adevărul
Femeile pot evita apariţia cancerului de col uterin prin vizitele regulate la medic Foto: Adevărul

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani trebuie să facă testul Babeş-Papanicolau o dată la 2 ani. Acesta are menirea să depisteze la etapă incipientă cancerul de col uterin.

Veronica Ciobanu, medic onco-ginecolog la Institutul Oncologic din Chişinău, a spus că apariţia cancerului poate fi cauzată de infecţii genitale netratate la timp, infectarea cu Virusul Papillomei Umane, transmite IPN.

Şi o eroziune netratată poate duce la cancer de col uterin. „Testul Babeş-Papanicolau permite să scoatem la iveală celule atipice ale colului uterin şi, dacă sunt depistate în stadiu de pre cancer şi eroziuni simple, boala poate fi prevenită. Cancerul de col uterin are diferite stadii, la cele incipiente tratamentul este neinvaziv, în funcţie de vârstă, patologii etc. La stadiile avansate se aplică tratament oncologic triplu, chirurgical, radio terapeutic sau chimioterapeutic”, a spus medicul.

Virusul Papilloma Uman se transmite pe cale sexuală. Uneori poate să dispară de la sine, dacă persoana are imunitatea ridicată. Principalii factori de risc în apariţia cancerului de col uterin este debutul precoce al vieţii sexuale, schimbul frecvent de parteneri, dar şi infecţiile genitale care nu sunt tratate la timp. „Femeile din Republica Moldova sunt puţin informate. Dacă ar cunoaşte mai multe despre modul de prevenire a cancerului de col uterin, ar veni la consultaţii cu regularitate”, a spus medicul Valentina Ciobanu.

Şi negii au la bază prezenţa Virusului Papilloma Uman, iar apariţia acestora pe organele genitale e un semn de îngrijorare. Persoana ar trebui neapărat să consulte un medic. Programele de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Testul citologic (Papanicolau) este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi se face în toate instituţiile medicale primare din ţară.

Există şi un vaccin de prevenire a bolii, dar se aplică doar virginelor. Acum câţiva ani, vaccinul era pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Sănătăţii. Actualmente se face doar contra plată, în cabinetele particulare de imunizări.

Anual, în ţară sunt înregistrate între 300 şi 350 de cazuri noi de cancer de col uterin. Pe motiv de adresare tardivă la medic, în fiecare an decedează de cancer de col uterin 180 de femei. Boala se dezvoltă timp de 10-15 ani.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite