Calea spre sănătate şi armonie. Cum se face detoxifierea la Chişinău
0
Suntem în plină vară şi este momentul pentru o cură de detoxifiere, nu doar pentru a scăpa de grăsimile în exces şi a avea grijă de siluetă, dar mai cu seamă pentru sănătate.
O resetare a organismului, măcar o dată pe an, ne ajută să ne recăpătăm echilibrul, eliminăm toxinele de la nivelul colonului, reglează tensiunea arterială, scăpăm de senzaţia de balonare, hidratăm pielea cu apă ionizată care se află în fructe şi legume, ne îmbogăţim cu enzime ce ne ajută să avem o digestie mai bună, alimentăm celulele cu microelemente, obţinem multă energie şi vitaliate şi scăpăm de câteva kg în plus, care, dacă cura de detox este făcută corect, nu se depun înapoi. Cât ar părea de neobişnuit, dar detoxifierea ne mai ajută să ne limpezim gândurile şi să ne găsim liniştea sufletească.
Cum se face detoxifierea la Chişinău
Adevărul Moldova a încercat să afle ce cred moldovenii despre detoxifiere şi cât de deschişi sunt pentru a încerca ceva ce le-ar schimba sănătatea în bine.
„Cum vine vara, eu mănânc multe legume naturale, crescute acasă, deoarece în ziua de azi sunt foarte multe crescute în grabă, cu chimicale, cu mulţi nitraţi. Ma simt mai energic, îmi scade tensiunea şi dau jos câteva kg de grăsime. Pentru curăţirea sângelui, mănânc frunze de pătlagină cu miere de albine”, ne povesteşte Gheorghe Tănase din satul Nimoreni, Ialoveni.
„Nu am făcut niciodată o cură de detox. Nu cred că am nevoie. Nu mănânc produse de fast-food, mă străduiesc să mănânc doar produse naturale, crescute în grădină”, spune Adriana.
Unii cred că, detoxifierea este o procedură ce poate fi făcută doar la spital de către medici specializaţi. „Asta se face când omul se otrăveşte şi are o intoxicaţie. Te internezi şi acolo îţi spală sângele”, crede Ion din Chişinău.
În timp de Dumitru ar face o cură de detoxifiere, doar dacă trebuie. „Dacă e nevoie, rezist şi câteva săptămâni”.
„Cred că, asta e o prostie, organismul singur se curăţă, natura a facut tot ce trebuie ca omul să trăiască fără aşa procedură. De mâncat legume e foarte bine, dar asta nu înseamnă că facem detoxifiere, asta înseamnă să ne alimentăm sănătos”, ne spune Dl Alexandru din Chişinău.
Cu toate acestea, nutriţioniştii, care sunt şi la noi în ţară, sunt de altă părere şi sunt pregătiţi să ne ofere cele mai bune sfaturi în materie de alimentaţie sănătoasă şi detoxifierea organismului.
Viaţa în verde viu
„Corpul nostru are un sistem de detoxifiere naturală, dar aşa cum noi în casă ne ţinem sub control curăţenia, exact şi organismul nostru are nevoie de două ori pe an de o curăţire profundă. Detoxifierea nu trebuie făcută agresiv, dar de găsit forma care ni se portiveşte în dependenţă de stilul de viaţă, de serviciu, dacă are sau nu copii etc. Daca omul preferă să consume sucuri naturale, cel mai bine s-ar potrivi detoxul pe bază de sucuri din fructe şi verdeaţă. De asemenea, dacă omul este carnivor e bine să facă detoxifiere cu legume, verdeaţă şi fructe. Iar, dacă se alimentează preponderant vegetal, atunci poate face o cură pe bază de crudităţi şi apă plată”, ne recomandă Lucia Gavriliţă, consultant în alimentaţie vie la „Sănătate-n Verde Viu”.
Sfatul medicului
Înainte de a începe o cură de curăţire a organismului, e indicat să ne consultăm cu un nutriţionist sau măcar să citim multă informaţie despre alimentaţia sănătoasă. Detoxifierea o putem face în orice anotimp al anului, doar că e necesăr să ţinem cont de regulile combinării corecte a alimentelor. Vara este perioada când legumele, fructele şi verdeaţa conţin cei mai calitativi nutrienţi şi microelemente de care organismul nostru are nevoie. „În luna august avem din belşug pepene rosu (harbuz) şi galben (zămos), dar puţini ştiu că, pepenele galben nu-l combinăm cu nici un fruct, se mănâncă aparte. Toamna sunt aşa alimente, care cu cât stau mai mult, cu atât vitaminele şi miroelementele se valorifică, precum morcovul, sfecla roşie şi mărul”, ne spune Corina Dascălu, absolventă „The Body Mind Institute” din Canada.
Combinaţiile greşite
Oamenii zic ca, urmând cure de detox, ne destabilizăm metabolismul, ne îmbolnăvim stomacul, însă, nutriţioniştii ne spun că, problema stă în combinarea produselor alimentare. Aciditatea la stomac este dată de combinarea incorectă a legumelor şi fructelor între ele. Binecunoscuta salată din roşii şi castraveţi, care toţi moldovenii o preferă, nu ne este recomandată, roşiile şi castraveţii nu se combină, deoarece au grad de aciditate diferit, în urmă căreia se produce aciditatea la stomac.
„Nu combinăm fructe şi legume la salată, doar la sucuri se combină. În orice salată din verdeaţă (spanac, rucola, pătrunjel, ceapă), putem adăuga o roşie sau un castravete. Roşiile se combină cu morcovul. Carnea, peştele şi brânza se combină cel mai bine cu orice fel de verdeaţă, putem adăuga o roşie sau un castravete. Foarte important este să nu mâncăm doar ce avem în grădină, dar să diversificăm produsele, astfel, nu vom avea carenţe de calciu. Puţini ştiu că, calciu putem lua din spanac, broccoli, portocale şi nu doar din lactate. E bine de ţinut câte o cură de cinci zile o dată pe lună”, spune Corina Dascălu, nutriţionist la „Healthy Kombination”.