Autorităţile propun majorarea ajutorului financiar pentru refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutorul financiar este prevăzut pentru o perioadă de şase
luni. FOTO:  Adevărul
Ajutorul financiar este prevăzut pentru o perioadă de şase luni. FOTO:  Adevărul

În anul 2015, suma ajutorului financiar rambursabil pentru refugiaţi ar putea fi de 675 de lei, ceea ce reprezintă 15% din salariul mediu pe economie (4.500 lei). Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, care prevede cuantumul ajutorului bănesc acordat refugiaţilor în acest an.

Acest ajutor financiar este prevăzut pentru o perioadă de şase luni şi se stabileşte pentru fiecare membru al familiei care a obţinut statut de refugiat. Până în anul 2013 acest cuantum era de 10% din salariul mediul lunar pe economie. Astfel, în anul 2012 suma ajutorului financiar a constituit 355 de lei, iar în 2013 - 577 de lei.

Deşi acest ajutor se numeşte rambursabil, refugiaţii nu sunt obligaţi să întoarcă acei puţini bani pe care îi primesc de la autorităţile moldoveneşti. În prezent, legea prevede că banii se vor rambursa când refugiaţii vor identifica surse durabile şi stabile de întreţinere.

De facto, ajutorul nu se rambursează

Ecaterina Silvestru, şefa Direcţiei Refugiaţi din cadrul Biroului pentru Migraţie şi Azil, ne spune că nu ştie niciun caz de rambursare a sumei. Potrivit funcţionarului, rambursarea este prevăzută pentru a responsabiliza refugiaţii. „Refugiaţii trebuie să se gândească atunci când aplică pentru a primi ajutorul bănesc. De fapt, în mod normal, ei ar trebui să întoarcă banii atunci când vor indentifica surse stabile de venituri. Dar refugiaţii sunt într-un stat nou, legea integrării abia a intrat în vigoare, până şi Belarus îi asigură pe refugiaţi cu case sociale, dar noi nu suntem în stare nici de asta. Ceea ce primesc refugiaţii, se cheltuie foarte repede pe studii, pe haine, mâncare, întreţinere”.

Suma ajutorului bănesc este calculată astfel încât să nu depăşească mărimea pensiei minime. Potrivit Ecaterinei Silvestru, pe an se depun 35-40 de cereri pentru acest ajutor. Nu toţi refugiaţii aplică la acest ajutor financiar.

900 de lei de la UNHCR

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) oferă ajutor bănesc refugiaţilor pentru perioada în care acestora li se examinează cererea privind recunoaşterea statutului de refugiat. Această sumă este de 900 de lei lunar pentru fiecare membru de familie. După ce obţin statutul de refugiaţi, cetăţenii străini primesc ajutorul financiar de 675 de lei din partea statului.

Dacă persoana intenţionează să se integreze în societatea noastră, acesteia i se oferă cursuri gratuite de limba română, cursuri de reorientare profesională sau instruirea în scopul obţinerii unei noi profesii. În acest caz, refugiaţii au dreptul să mai stea suplimentar şase luni în Centrul de cazare în regim gratuit. În cazul în care lucrează, refugiaţii beneficiază de poliţă de asigurare medicală.

Sunt angajaţi cei cu actele în regulă

Chiar dacă mulţi dintre refugiaţi au studii superioare, agenţii economici care angajează refugiaţi sunt prea puţini. Aceştia, de cele mai dese ori, lucrează la negru.

Alexandra Can, directorul întreprinderii de marochinărie „Artima”, se numără printre puţinii angajatori care are în subordine  persoane refugiate. „Acest ajutor financiar oferit de stat este prea mic pentru a supravieţui în Republica Moldova. Multe dintre aceste persoane îşi caută de muncă”. 

La întreprindere muncesc doi refugiaţi din Ucraina, iar încă unul urmează să fie angajat. Aceştia lucrează la întreprindere doar dacă au toate actele în regulă. Un salariu la întreprindere începe de la 2.000 de lei şi poate ajunge, în funcţie de performanţa de muncă, până la 8.000 de lei pentru un muncitor. Cu toate acestea, sunt puţini tineri care vin la întreprindere să muncească. „Noi îi angajăm pe toţi cei care vor să lucreze. Acei câţiva ucraineni s-au integrat perfect, lucrează de câteva luni şi au reuşit să obţină o calificare mai bună”, explică Alexandra Can.

În anul 2014 au fost depuse 36 de cereri noi de acordare a ajutorului bănesc rambursabil, dintre care 30 au fost aprobate, trei sunt examinate, iar 3 trei au fost refuzate. Pe parcursul anului a fost sistată acordarea ajutorului în 13 cazuri pe motiv că persoanele au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

95.925 de lei au fost distribuiţi, în total, în anul 2014 pentru refugiaţii din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite