Apartamentele de vis le-au mâncat sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul de pe Calea Ieşilor 63/9 urma să fie dat în exploatare în 2009 FOTO Dumitru Goncear
Blocul de pe Calea Ieşilor 63/9 urma să fie dat în exploatare în 2009 FOTO Dumitru Goncear

Au investit bani grei în locuinţe ipotecare, în care urmau să se mute încă în 2009, dar blocul nici azi nu e gata. Disperaţi că-şi vor pierde banii şi că nimeni nu le face dreptate, oamenii cer ajutorul presei.

Oamenii care au venit la redacţie au mărturisit că se adresează presei fiindcă nu mai au încredere în nimeni. Au trimis nenumărate scrisori la mai mulţi deputaţi, dar şi personal premierului Vlad Filat, dar n-au primit niciun răspuns. Au înaintat o plângere şi la Procuratura Generală, sperând că va fi pornită o cauză penală împotriva firmei care nu-şi respectă angajamentele contractuale. Răspunsul însă i-a adus în culmea disperării: „Nu există temei pentru intervenţia Procuraturii Generale“. Uniţi în grupuri sau de sine stătător, de ani de zile păgubaşii îşi caută dreptatea în instanţă.

Aşteaptă casă nouă de trei ani

Leonid Hacina a încheiat un contract de investiţie în construcţia spaţiului locativ cu firma Const-Prim Locuinţa încă în 2007. Blocul de pe strada Calea Ieşilor 63/6 urma să fie dat în exploatare până la sfârşitul anului 2009. În total, beneficiarul trebuia să achite în rate 43.360 de euro pentru un apartament cu două camere. „Am plătit 89% din sumă, dar când am văzut că fuseseră efectuate doar 25% din lucrări, am stopat plăţile“, explică bărbatul.

În 2011, Const-Prim Locuinţa a cedat dreptul de proprietate asupra blocului neterminat Întreprinderii de stat Serviciul Asistenţă beneficiară la Obiecte Sociale (SABOS), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Între Const-Prim Locuinţa, SABOS şi persoanele fizice care au investit în apartamente a fost semnat un acord de cesiune a drepturilor şi de preluare a obligaţiilor. „Am crezut că problemele noastre vor lua sfârşit, fiindcă blocul a fost preluat de o întreprindere de stat. Din păcate, nici până astăzi nu au fost reluate lucrările“, se plânge Leonid Hacina.

Bani munciţi din greu

Bărbatul spune că pentru a-şi putea procura un apartament soţia sa lucrează de 11 ani peste hotare. „Am mari emoţii să nu fi aruncat banii în vânt. Din cauza stresului, am făcut cancer“, se plânge Leonid Hacina. Din acelaşi motiv s-a îmbolnăvit şi Maria Brânzilă din Căuşeni. Femeia a investit în apartament 35.000 de euro şi i-a rămas să achite încă 25%. „Fata mea este în Anglia. Acum nu lucrează, fiindcă are copil mic. A adunat ani de zile aceşti bani, ca să aibă unde trage acasă. Am umblat prin judecată, dar fiica m-a sfătuit să renunţ când am devenit hipertensivă. Uneori tensiunea mi se ridică până la 200/130“, se tânguieşte Maria Brănzilă.

În situaţia celor doi păgubaşi sunt şi Tatiana Culat, Vladimir Lupan, Galina Zelenina, Sergiu Coşleţ, Constantin Sandu, Inga Grosu şi multe alte persoane.

Hrăniţi cu promisiuni

Constantin Burlacu, reprezentant SABOS, susţine că în curând e posibil să se amelioreze situaţia şi să reînceapă construcţia blocului. „Ne-am judecat cu cei de la Const-Prim Locuinţa, fiindcă susţineau că le datorăm trei milioane de lei, deşi nu era adevărat. Înainte de Anul Nou am primit însă de la firmă o scrisoare în care ne propun să conlucrăm. Noi avem specialişti care ar putea duce construcţia la capăt.

După sărbători vom face o şedinţă comună, să vedem ce se va decide“, le dă o speranţă Constantin Burlacu. Oamenii se întreabă de unde va lua SABOS bani pentru construcţia blocului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite