Angajarea la muncă a persoanelor cu dizabilităţi aduce beneficii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Angajarea persoanelor cu dizabilităţi în câmpul muncii poate să contribuie la schimbarea calităţii vieţii acestora. Având un loc de muncă, persoanele cu nevoi speciale devin mai motivate şi mai independente financiar. Secretarul Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi (AOPD), Galina Climov, spune că un loc de muncă le sporeşte gradul de independenţă şi îi pune în poziţia de persoane care contribuie la dezvoltarea societăţii.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Galina Climov a mai menţionat şi despre importanţa combaterii discriminării, stigmatizării şi stereotipizării acestei categorii de persoane. „Angajarea în câmpul muncii este un pas important când vorbim despre  incluziune socială. Nu trebuie să ne gândim că fenomenul incluziunii există doar la nivel de terminologie sau nu poate fi dezvoltat în societatea noastră. Fiecare persoană, prin proprie iniţiativă şi dedicaţie, poate acorda suport celor ce au nevoie de el, formând astfel o societate mai incluzivă, cu şanse sporite şi egale pentru fiecare cetăţean în parte, a mai adăugat Galina Climov.

Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi implementează proiectul „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, iar unul din obiective este promovarea încadrării în câmpul muncii. În acest sens, au fost întreprinse mai multe acţiuni de advocacy pe lângă autorităţile de resort în vederea creşterii numărului persoanelor cu dizabilităţi angajate, dar a fost efectuată şi o analiză a pieţei muncii din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilităţi.

În Republica Moldova sunt 186 de mii de persoane cu dizabilităţi, iar situaţia la cea mai mare parte dintre ei ar putea fi schimbată dacă abordarea ar fi axată pe necesităţile şi abilităţile fiecărei persoane în parte.

Conferinţa de presă este desfăşurată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi în cadrul Programului „Iniţiativă Comună de Promovare a Oportunităţilor Egale”, implementat de Fundaţia Est Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Guvernul Suediei şi de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite