Vladislav Kulminski: Una dintre sarcinile sistemului electoral mixt a fost de a dispersa electoratul protestatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre sarcinile sistemului electoral mixt a fost de a împărţi electoratul protestatar. Şi aceasta pentru că în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare cuvântul decisiv îl va avea electoratul protestatar, cel care nu a fost mulţumit de ceea ce se întâmplă în ţară în ultimii 5-6 ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vladislav Kulminski, transmite IPN.

„Dacă noi în această campanie electorală am vorbi despre planuri de dezvoltare a ţării, despre ideologie, despre scopuri şi sarcini comune pentru societate şi pentru ţară, atunci în cazul unei asemenea agende partidul de la guvernare ar fi pierdut. De aceea, a fost necesar să fie împărţit electoratul protestatar şi în locul unei singure campanii naţionale clare pentru toţi, a fost necesar să fie create 52 de campanii plus referendumul”, a spus Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Consilierul PSRM în Consiliul municipal Chişinău, Stas Vartanean consideră că această campanie este o posibilitate de a reveni pe făgaşul normalităţii. Totodată, socialistul consideră că în actuala campanie există forţe politice şi potenţiali candidaţi care au menirea de a crea un gen de bruiere. Potrivit lui, sarcina multor candidaţi independenţi este de a atrage voturi de la principalii candidaţi.

„Opoziţia de dreapta şi de stânga speră la susţinerea populară şi că va putea explica oamenilor că la aceste alegeri a fost lansat un număr mare de clone, spoileri şi candidaţi independenţi care trebuie să fure din voturi”, a spus politicianul.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că noul sistem electoral, în baza căruia vor avea loc alegerile parlamentare din februarie, oferă noi posibilităţi atât pentru partidele de opoziţie, cât şi pentru cel de la guvernare, atât pentru candidaţii partinici, cât şi pentru cei independenţi. Analistul este de acord cu faptul că regulile de joc din campanie nu pot fi egale pentru toţi, însă pentru cine au fost mai convenabile se va afla după 24 februarie.

„Pot să spun că puterea are posibilitatea să folosească aceste noi reguli de joc, într-un mod democratic, în favoarea sa, dar este o mare întrebare dacă va reuşi sau nu să facă acest lucru”, susţine Corneliu Ciurea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite