Vladimir Voronin:Transnistriei să-i fie acordat statutul de republică, în cadrul Republicii Moldova. Iurie Leancă:  rmn nu va căpăta statut de republică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul comunist mai susţine că Găgăuzia trebuie să-şi menţină statutul de autonomie FOTO Adevărul
Liderul comunist mai susţine că Găgăuzia trebuie să-şi menţină statutul de autonomie FOTO Adevărul

Regiunea transnistreană ar trebui să fie declarată republică, în componenţa Republicii Moldova. Aceasta este părerea liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

În acelaşi timp, preşedintele comuniştilor susţine că Găgăuzia trebuie să-şi păstreze stautul de autonomie. „Oricare nu ar fi statutul, depinde mult de persoanele care vor impelmenta documentul adoptat“, a declarat Vladimir Voronin, în cadrul unui interviu pentru kommersant.md.

Voronii  acuză Uniunea Europeană că, după  22 de ani de conflict pe Nistru, abia acum „s-au trezit să se implice în rezolvarea lui“.  „UE nu are nevoie nici de Republica Moldova şi nici Transnistria. Bruxelles-ul vrea o zonă de separare de Ucraina şi Federaţia Rusă, pe râul Nistru“, mai afirmă liderul comuniştilor.

UPDATE: „Vladimir Voronin a fost opt ani la putere şi a avut suficient timp pentru a introduce aceste reglementări. Părerea mea este că situaţia din această regiune trebuie soluţionată la masa de tratative. Trebuie de văzut ce statut îi vom da Transnistriei, va fi unul care să nu afecteze funcţionalitatea statului Republica Moldova şi parcursul european al acesteia. În niciun caz rmn nu va căpăta statut de Republică“, a replicat premierul Iurie Leancă, după şedinţa de la Holercani, raionul Dubăsari a Executivului.

Prim-ministrul a mai declarat, în cadrul unui interviu că Republica Moldova nu va ceda niciun milimetru din pământul care îi aparţine conform dreptului internaţional, cu referire la regiunea transnistreană. „Premisa de la care pornim este că perspectiva integrării europene pentru Republica Moldova va aduce elemente suplimentare pentru a ne face mult mai atractivi pentru cei care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Prin urmare, vom avea drumuri mult mai bune, infrastructură mult mai bună, spitale şi centre sociale mult mai bune“, a spus premierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite