Vlad Filat: Iurie Leancă nu a înţeles esenţa şi consecinţele acordării garanţiilor de stat în cazul „furtului miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iurie leanca si vlad filat in parlament FOTO Alexandru Tarlev

Fostul premier, ex-preşedinte al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, afirmă că ex-premierul Iurie Leancă nu a înţeles pe deplin esenţa şi consecinţele acordării garanţiilor de stat în cazul „furtului miliardului”, iar alt fost premier, Chiril Gaburici, a fost împotriva acesei soluţii, pregătită de alţi autori. Declaraţiile au fost făcut în cadrul unui interviu acordat în penitenciar nr. 13 pentru postul TV8, transmite IPN.

Referitor la acordarea garanţiilor de stat pentru acoperirea găurii din sistemul bancar, Vlad Filat spune că a avut loc o şedinţă la Reşedinţa de stat la care au participat preşedintele de atunci Nicolae Timofti, consilierul acestuia, Ion Păduraru, premierul de atunci Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat, preşedintele Parlamentului din acea perioadă, Igor Corman şi Vladimir Plahotniuc, care pe vremea aceea încă nu era lider al PDM. Atunci Iurie Leancă şi Vladimir Plahotniuc au vorbit despre pericolul care ameninţă sistemul bancar.

„Dar nu atât prin ceea ce se întâmplă în Banca de Economii, dar prin riscurile care le-ar reprezenta acţiunile pe care le-ar întreprinde Veaceslav Platon în vederea alegerilor anticipate. Asta era înainte de alegerile din 2014. (...) Sperietoarea aceasta „tancurile ruseşti şi Veaceslav Platon” era folosită foarte des în a promova anumite idei. Ca să nu există o situaţie în care să nu avem posibilitatea să acţionăm, eu asta redau din ceea ce ţin minte din spusele lui Plahotniuc, Guvernul trebuie să ofere garanţii de stat pentru a oferi, în caz de necesitate, bani de la Banca Naţională. Asta a fost discuţia generală”, a afirmat Vlad Filat. Potrivit lui, iniţiativa de a discuta despre oferirea garanţiilor a venit de la Iurie Leancă, însă explicaţiile acestei acţiuni au fost făcute de Vladimir Plahotniuc.

În opinia lui Vlad Filat, Iurie Leancă nu a înţeles pe deplin amplitudinea şi consecinţele acestei acţiuni şi a acţionat după cum i s-a explicat.

Potrivit lui Vlad Filat, solicitarea primei garanţii de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei a fost făcută intens de către Vladimir Plahotniuc, iar a doua solicitare de garanţie de 5,5 miliarde a venit din partea Băncii Naţionale care a fost acordată în timp ce în fruntea Guvernului era Chiril Gaburici. „Trebuie să vă spun că domnul Gaburici nu a fost foarte fericit, a fost chiar împotriva acestei soluţii”, a declarat Vlad Filat.

Fostul premier spune că cel care a gândit această schemă a furtului miliardului este actualul vicepreşedinte al Partidului Democrat şi cel care este considerat omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov.

„Cred puternic că el a fost „creierul” şi cel care a desenat toată această incredibilă schemă şi a stat la capitolul de implementare în calitate de coordonator. Asta este adevărat. Toate discuţiile care au avut loc au fost cu participarea dânsului”, a menţionat ex-premierul.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde îşi ispăşeşte pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Fostul premier este cercetat şi într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite