Vlad Ţurcanu: Chemarea Blocului ACUM la negocieri este un mod al PDM de a se poziţiona din punct de vedere tactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Turcanu FOTO protv.md

Analistul politic Vlad Ţurcanu este de părere că opoziţia pe care o formează blocul electoral ACUM este una de neîndublecat în Parlamentul nou ales. Situaţia este diferită de ceea ce a avut loc la precedentele alegeri parlamentare când anumite formaţiuni politice au fost mai dispuse pentru negocieri cu Partidul Democrat.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, consideră că deputaţilor, care au trecut filtrele anunţate anterior, trebuie să li se ceară să fie capabili să negocieze odată ajunşi în legislativ, transmite IPN.

Vlad Ţurcanu spune că în Republica Moldova au existat suficiente situaţii în care s-a negociat, referindu-se la alianţele AIE I, II, II. În opinia lui, cel puţin ultima negociere, care a avut loc în 2015, s-a încheiat cu dezintegrarea Partidului Liberal Democrat.

„În democraţie, pentru binele societăţii, găseşti resurse şi metode şi resurse ca să cooperezi cu oricine şi respecţi diverse entităţi care coexistă alături de tine, fără să le distrugi, iar tentaţia permanentă a PDM a fost să-şi „înghită” adversarii, să-i lichideze, să-i transforme, să şi-i supună”, menţionează analistul. În opinia lui, acum în Parlament este o opoziţie de neînduplecat.

Potrivit lui, mai natural, în situaţia de faţă pare a fi faptul că Partidul Democrat s-ar simţi mai confortabil cu Partidul Socialiştilor.

„Înclin să cred că mai degrabă se va întâmpla aşa”, consideră Vlad Ţurcanu. Analistul este de părere că chemarea blocului ACUM la negocieri, criticarea lui pentru faptul că nu acceptă este mai mult un mod al PDM de a se poziţiona din punct de vedere tactic pentru ca să spună mai apoi societăţii şi europenilor că a încercat, dar că cei de la ACUM nu doresc.

În altă ordine de idei, Vlad Ţurcanu spune că faptul că Republica Moldova este privită cu suspiciune şi neîncredere dinspre Occident nu se referă doar la modul în care vede PDM actul de guvernare, dar şi la miile de funcţionari care acceptă acest joc politic şi administrativ. „Problema pentru noi nu este doar că un partid acaparează puterea, problema este că o mulţime de funcţionari şi-au abandonat deontologia profesională şi au acceptat să lucreze după altfel de reguli, la limita legalităţii”, spune comentatorul.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susţine că în situaţia în care unele partide s-au dezagregat nu trebuie considerat PDM drept cauză, dar trebuie analizată situaţia în interiorul formaţiunii care s-a destrămat pentru că, de regulă, problema este acolo. Vitalie Gamurari spune că şi-ar dori ca partidele politice să fie responsabile pentru ideologiile lansate şi să răspundă pentru cuvintele pe care le „aruncă” în campania electorală.

În opinia lui, formaţiunile politice nu au renunţat la retorica campaniei electorale, ceea ce este un moment negativ. Vitalie Gamurari spune că partidele care au acces în Parlament trebuie să înţeleagă că nu-şi mai aparţin lor, dar că în spatele lor stau mii de alegători şi mandatele obţinute pentru care ele sunt responsabile. „Tu trebuie să faci tot posibilul ca să ai anumite pârghii pentru a influenţa”, consideră purtătorul de cuvânt al PDM.

„Eu aş fi vrut să cred că, într-adevăr, au existat acele filtre de integritate şi meritocraţie anunţate anterior de ACUM ca astăzi să putem cere de la cei care au fost delegaţi în Parlament să găsească limbaj comun. Nu e numaidecât să accepte o coaliţie, în negocieri se stabileşte forma”, susţine Vitalie Gamurari.

În opinia lui, altă soluţie decât negocierile nu există, iar alegerile parlamentare anticipate ar forma acelaşi tablou al forţelor politice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite